Milano - Gezi Notları (İtalya)

Milano, Roma'dan sonra İtalya'nın en büyük ikinci şehri. Lombardiya Bölgesinin başkenti. Aynı zamanda meşhur markaların merkezinin bulunduğu bir şehir.

1450 senesinden itibaren Milano, Sforza ailesi tarafından yönetiliyor. 1535'de İspanya'yı da yöneten Habsburg'ların bir parçası oluyor. 1861'de İtalya Krallığı'na katılıyor.

Arco della Pace
Arco della Pace'den (Barış Takı) geçerek geniş Sempione Parkı içinden yürüyoruz. Karşımıza Milano'yu yöneten Sforza hanedanına ait Sforza Kalesi geliyor. Kale büyük, birkaç avlusu bulunuyor.



Milano'nun meşhur tramvayı
Milano'nun meşhur figürlerinden birisi de tramvayı. Turuncu rengi, antika tipi ile şehre ayrı bir hava katıyor. Bunları görünce bizim eski dolmuş taksilerimiz, damalı taksilerimiz, otobüslerimiz aklıma geliyor; bir hatıra olarak yaşatılamaz mıydı bilemiyorum.

Sempione Parkı içinde Sforza Kalesi görünüşü
Sforza Kalesi kapısı
Sforza Kalesi birkaç avludan müteşekkil
Kale ve Daten caddesi arasında kurulan pazar
Kaleden Katedral Meydanına Via Daten üzerinden yürüyoruz. Caddeyi ülkelerin bayrakları süslüyor.
Katedral Meydanına geliyoruz. Burada İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın ise dördüncü büyük katedrali bulunuyor: Duomo di Milano. 1386'da yapımına başlanmış.

Cadde üzerindeki renkli görüntüler


Duomo di Milano
Napoli'de de benzerini gördüğümüz eski alışveriş merkezlerinden birisi yine Milano'da: Galleria Vittorio Emanuele II. 1877 senesinde yapılan mekanın cam tavanı ve yerdeki mozaik süslemeleri ilginç. Galeri'nin içinde merkezi bir boğa mozaiğinin bulunduğu yerde tek ayağı üzerinde kendi etrafında bir kere döndüklerinde bazı dileklerinin gerçekleşeceğine inanan veya sadece resim çektiren insanlar göreceksiniz. Tabii ki seyretmekle yetindik.

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II

Bu boğa mozaiğinin üzerinde insanlar topukları etrafında dönüyorlar
Leonardo da Vinci'nin meşhur "Son Akşam Yemeği" konulu tablosu burada bulunan Santa Maria Delle Grazie manastırının mutfağında. Görmek için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekebiliyor.

Milano ve Katedral Meydanı


Leonardo'nun Kuğuları romanının kahramanları Ludovico Sforza ve karısı Beatrice d'Este'nin hikayeleri Milano'da geçiyor. Bu iki şahsın mezarıyla tesadüfen Cenova'ya dönüş yolumuz üzerinde bulunan Pavia'da Certosa di Pavia manastırında gördük. Beatrice Ferrara dükünün kızıydı.

Yine aynı aileden Caterina Sforza'yı Borgia dizisini izleyenler Forli naibesi olarak hatırlayacaklardır. Oğlu Lodovico de Medici (Giovanni dalle Bande Nere)'nin oğlu Cosimo I de' Medici, ilk Toskana büyük dükası olmuştur.

Piazza dei Mercanti

Passaggio Scuole Palatine
Milano'yu bir öğleden sonra gezebilirsiniz. Moda ve fuar merkezi olması sebebiyle pahalı. Meşhur markalara ev sahipliği yapıyor.





İtalya'da otoyollar çok pahalı. Eğer araba kiralama tercihiniz varsa maliyet hesabınıza bunu da katmanız önemli. Çeşitli giriş-çıkışlarda 2 €'dan 21 €'ya kadar varan paralar ödemiş olduk.

Yorumlar