Sevilla (İşbiliye) - Gezi Notları (İspanya)


Sevilla İspanya’nın en büyük şehirlerinden birisi. Benim ayrıca ilgimi çeken bir şehir oldu. Guadalquivir (Vadi-ül Kebir) nehri kenarındadır. Endülüslüler şehre İşbiliyye ismini vermişler. Burası Endülüs’ün ilk başkentidir.
La Giralda

Sevilla’daki İşbiliyye Ulu Camii'nin minaresi tüm haşmetiyle ayakta. Hristiyanlar yönetimi ele geçirdikten sonra, camileri yıkıp yerine katedral inşa ediyorlardı. İşbiliyye Camii de yıkılıp yerine Santa Maria Katedrali inşa edilmiş. La Giralda ismiyle anılan minaresi ise tüm haşmetiyle duruyor. Şu anda çan kulesi olarak kullanılıyor. 94 m. yüksekliğindeki minareye önceden atla çıkılırmış. İşbiliyye Camii’nde dünyanın en büyük mihrabı bulunuyormuş.

Eskinin İşbiliye Ulu Cami'si şimdinin Sevilla Katedrali ve çan kulesine çevrilen minaresi La Giralda

Katedralde Kristof Kolomb’un da mezarı bulunuyor. Mezarını  Aragon-Leon-Kastilya ve Nevada kralları taşıyor.

Kristof Kolomb'un mezarını İspanyol Kralları taşıyor

Ve Alcazar. Plaza del Triunfo yani Zafer Meydanı'ndan geçerek Alcazar'a ulaşıyorsunuz. Arapça El-Kasr’dan gelen isim Sevilla’daki büyük sarayın adı. İlk önce Muvahhidun hükümdarlarından Ebu Yakup Yusuf tarafından yapılan saray 14. yüzyılda yıkılmış. Yerine şu anki Alcazar yapılmış. Sarayda göreceğiniz “La ilahe illallah” yazıları sizleri sakın şaşırtmasın.  Kastilya – Leon Kralı I. Pedro orjinalini de muhafaza ederek sarayı yeniden yaptırmış. Endülüslü mimara yaptırdığı sarayda İslam sanatının izlerini her yerde görebiliyorsunuz. Alcazar ile El-Hamra arasında benzerlik hissediliyor. Her iki saray da Medinetü'l-Zehra‘dan esinlenerek yapılmış.

Müdejar üslup kendini Alcazar'da hissettiriyor






Alcazar'ın bahçesi

Evlenecek çiftler için fotoğraf çekilebilecek en güzel yerlerden birisi Alcazar



La Giralda'dan Alcazar ve Zafer Meydanı

Alcazar Sarayı ve Santa Maria Katedrali arasında bu hoş meydandan bir faytona binerek güzel bir Sevilla turu yapabilirsiniz.

1929 yılında yapılan bir fuarda İspanya’yı temsil eden yapı Plaza de Espana. Bahçesinde, etrafındaki küçük yapay nehirde hoşça vakit geçirilebilir. Fayton’a binerseniz burada biraz durmasını isteyebilirsiniz. Her sütununda İspanya şehirlerini temsil eden resimler var. Endülüs mimarisinin izlerini bu yeni sayılabilecek yapıda bile görebilirsiniz.

Plaza de Espana



Torre del Oro’ya (Altın Kule) çıkarak Guadalquivir nehrini seyredebilirsiniz. Burası Alcazar'ın surlarının bir parçasıymış, güvenlik amacıyla Muvahhideler zamanında yapılmış. Buradan dünyanın en uzun tek parça köprüsünü de görme imkanınız olacak.

Torre del Oro


Sevilla aynı zamanda Flamenco’nun merkezidir.

Plaza de Toros de La Maestranza yani el Arenal. Burası İspanya'da boğa güreşlerinin yapıldığı en eski yerlerden birisi.

el Arenal


Yorumlar