Paris - Gezi Notları (1) (Fransa)

Paris ve estetiğinden basettiğimiz ve çeşitli şekillerde İstanbul ile karşılaştırmalar yaptığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Paris, Fransa'nın başkentidir, Seine Nehri üzerine kurulmuştur. Moda ve lüksün başkentidir. Işıklar şehri ve Aşıklar şehri olarak anılmaktadır. Romantizmin merkezi sayılmaktadır.

Adını Galya halklarından Parisii'lerden almıştır. Romalılar tarafından Lutetia olarak adlandırılmıştır. Şehir Notre Dame'ın bulunduğu yer 0 (merkez) olarak kabul edilip saat yönünde 20 bölgeye ayrılmıştır.

Paris'in simgesi maalesef bu metal yığınından ibaret olan Eiffel Kulesi. Bazılarının dediği gibi gerçekten Eiffel Kulesi Paris'in en güzel yeri çünkü sadece buradan gözükmüyor.

Eiffel Kulesi (Zafer Tak'ı üzerinden)

Eiffel Kulesi
La tour Eiffel yani Eyfel Kulesi ismini inşa eden firma Gustave Eiffel'den alıyor. Fransız Devrimi'nin 100. yıl kutlamaları anısına yapılmıştır. Fuarın giriş kapısı olarak tasarlanmıştır. 20 yıl kaldıktan sonra sökülmesi kararlaştırılmışken haberleşme imkanı sağladığı için bırakılmıştır.

Eiffel'in eski misafileri

Eiffel'in eski misafileri

Eiffel kulesine çıkabilmek için senenin her ayı uzun kuyrukları beklemek zorunda kalabilirsiniz. Asansörle çıkılan kulenin ilk önce ikinci katına sonra başka bir asansörle en üst katına çıkılıyor. 

Havanın açık olması Eiffel'e çıkmanızı güzelleştirebilecek sebeplerden birisi olabilir. 

Telgraf çekmeye çalışan zamanın teknisyenleri
Kule antenleriyle birlikte 327 m'dir. 7 yılda bir boyanmaktadır. Önünde güzel bir bahçe olan Champ de Mars vardır. Hoş vakit geçirilebilir. Karşısındaki Trocadéro'dan Eiffel manzaralı resimler çekilebilir.

Concorde Meydanı
Place de la Concorde, Champs-Elysees ile Tuileries Bahçelerinin arasında bulunan çok büyük bir meydandır.  Fransız İhtilali esnasında Fransa Kralı XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette bu meydanda giyotinle idam edilmiştir. Bu meydanda idam edilen isimlerin arasında Robespierre'de vardır.

Meydanın ortasında  II. Ramses Tapınağı’ndan sökülen yaklaşık 230 tonluk 23 metre uzunluğundaki mermer taşı Kavalalı Mehmet Ali Paşa hediye etmiş. Bir örneği de İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndadır.

Église de la Madeleine 
Madeleine Kilisesi; Napoleon ordusunun büyüklüğünü göstermek için bir Zafer Tapınağı inşa ettirmek istemiş sonradan kiliseye çevrilmiştir.

Avenue des Champs-Elysees (Şanzelize Caddesi)
Champs-Elysees, dünyanın en meşhur caddelerinden birisidir. Champs-Elysees'de meşhur markalar, cafeler ve sinemelar vardır. En pahalı mekanlardan biri olarak gösterilmektedir.

Sokak ve cadde isimlerini gösteren levhalar Paris'in hangi bölgesinde bulunduğunuzu da belirtiyor.
Arc de Triomphe (Zafer Takı)

Arc de Triomphe, Napoleon emriyle askerlerinin anısına inşa edilmiştir. Üzerinde bir çok isim yazılıdır. Savaşta ölenlerin isimlerinin altı çizilidir. Ayrıca I. Cihan Harbi'nde ölen Fransız asklerinin anısına bir meçhul asker mezarı vardır. Üzerinden 1923'ten beri sönmeyen bir meşale yanmaktadır. II. Cihan Harbi'nde Alman İşgali esnasında bile bu meşale tazelenmiştir.

Meçhul asker mezarı
Hitler Paris'i açık şehir ilan etti. Şehir belki de bugünkü halini hiç bomba görmemesine borçludur. Paris halkı trenlerle şehri terkederek güneye kaçmışlardı.

II. Cihan Harbi'nde Alman İşgali
Fransızlar için acı bir fotoğraf olmalı


Zafer Takı'nın bulunduğu meydana 12 dev cadde çıkıyor. Arkasında La Defense bölgesi bulunuyor. 
Les Invalides'de Fransa'nın askeri tarihi incelenebilir. Napoleon'un mezarı (külleri) burada bulunan kilisenin içerisindedir. Mezar alt katta olduğu için insanlar eğilerek mezara bakmaktadırlar. 

Les Invalides - Fransa askeri tarihini barındıran eserler ve Napoléon'un mezarını içeren Dome Klisesi 
Napoleon Bonaparte
Louvre Müzesi ve Concorde Meydanı arasında Tuileries Bahçesi bulunmaktadır. 1564 senesinde Catherine de Medici, Kral olan oğlu François ile birlikte Louvre Sarayı'na taşındıktan sonra yapılmasını sağlamıştır.

Tuileries Bahçesi 

Arc de triomphe du Carrousel
Louvre Müzesi
(kaynak: internet)
Ve meşhur Louvre Müzesi. 13. yy'da inşa edilmiş. 14. yy'da kraliyet merkezi olmuştur. Fransız ihtilalinden sonra 1793'te müze haline getirilmiştir. Tamamını gezmek çok vakit alabilir. İlgili duyduğunuz yerleri öncelikle gezmekte fayda var. Müze gezmek bahçe gezmeye benzemiyor, çok yoruluyorsunuz. Öncelikle İslam Sanatları bölümünü gezdik. Sırasıyla Roma, Yunan ve Mısır bölümlerine baktık. Aşağıda incelediğimiz bazı bölümlerin resimleri bulunuyor. 

Emevi paraları (706-708)


Sultanın isminin geçtiği lamba - Suriye (14.yy)

Bir mezar taşı


Tombak (matara - Türkiye 17.yy)

Evlilik yazısı (İran 1826, Muhammed Ali Mirza ve Sultan Begüm)

Ka'be anahtarı (1399-1412)

Buhurdan ve el ısıtıcılar (15.yy)

Mushaf-ı Şerif

Mona Lisa (1503-1506 - Portrait de Lisa Gherardini, Leonard de Vinci)

Mona Lisa'yı görmek isteyen kalabalık
Venus de Milo (M.Ö - 130-100)

Paris gezisi ile ilgili hazırladığım notların ikinci bölümünü daha sonra yayınlyacağım. Burada Montmarte, Versailles ve Disneyland ile ilgili birkaç bilgi notu paylaşmayı planlıyorum.

Paris için birkaç püf noktası
- Otelinizi mümkünse şehir içinden tutun.
- Metro çok kullanışlı. Bir metro haritası devamlı yanınızda bulunursa ulaşımın ne kadar kolay bir şekilde yapıldığını zamanla farkedeceksiniz.
- Havaalanından Paris Visitte Pass alabilirsiniz. Kalacağınız gün sayısı ve gideceğiniz bölgelere göre fiyatları değişiyor.
- Paris Museum Pass almanızı da tavsiye ederim. En azından Louvre, Versailles ve Zafer Takı gibi herkesin gittiği yerlere bile gitmeniz maliyetini çıkaracaktır, ayrıca müze önündeki uzun bilet kuyruklarından kurtulmuş olacaksınız. 

Yorumlar

  1. Paris defalarca gitsem de sıkılmayacağım yerlerin başında geliyor. Keşke orada yaşama imkanım olsa diyorum her zaman.

    YanıtlaSil
  2. Sizce İstanbulda daha mı iyi?Babam pek beğenmemişti o yüzden merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'dan iyi olması mümkün değil :) Biz İstanbul'a bakamamışız.

      Sil

Yorum Gönder