Nice - Gezi Notları (Fransa)

Nice Cote d’Azur'un en önemli şehirlerinden birisi. Güzel bir sahil şehri. Türkiye dışına sürülen Osmanlı hanedanının bir çok üyesine uzun süre ev sahipliği yaptı.

Nice ve Promenade des Anglais sahil yolu
Fransa'nın en büyük beşinci şehri. Yunanca zafer anlamına gelen Nike kelimesinden esinlenerek verilen Nikaia şehrin isminin menşei. Savoylulara ait olan Nice 1860'da Fransa'ya katılmış.


Nice'de  Notre Dam'ın arkasında bir otelde kaldık. Akşama kadar tam bir günümüz var. Notre Dam'da bir evlilik seremonisiyle karşılaşıyoruz. Küçük çocuklar arka kapıdan yürüyerek ilerliyor, karşı da bir kadın elinde gitar çalıyordu.

Le Chateau; Nice'i yüksekten gören bir tepenin üzerinde. Buradan deniz manzarası çok güzel. Buradan asansörle veya merdivenlerle inerek sahil yoluna ulaşıyoruz.

Le Chateau'dan Nice'in umumi görünüşü
Nice sahil yolu manzarası görmeye değer; solda plaj, sağda oteller. Bu meşhur caddenin ismi, Promenade des Anglais. 5 km uzunluğunda olan bu bulvarın yapımında İngiliz işçiler destek olduğu için bu isim verilmiş.

Promenade des Anglais
Bu caddede meşhur bir otel var; Negresco. İçi muhteşem dizayn edilmiş. Görevlilerin kıyafetleri dikkat çekici. Hotel Negresco'nun karşısında 1898'de inşa edilen Villa Massena var.

Hotel Negresco görevlisi
Hotel Negresco'nun içi
Vieux Nice, yani eski şehir, içi kısımlarda kalıyor. Merdivenler, taş evler ve sokaklarıyla güzel bir tecrübe yaşıyorsunuz. Nice'in en canlı yerlerinden birisi burası. Küçük meydanlar ve meydanları birbirine bağlayan sokaklardan oluşuyor. Sokaklarda dolaşırken birden duvarda bulunan bir top güllesi dikkatinizi çekiyor. Barbaros Hayreddin Paşa'nın toplarından birisi buraya düşmüş, hatıra olarak alıp duvara koymuşlar, altına da bir kitabe yazmışlar.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın top güllesi


Rue de la Loge ve Rue Droit'in birleştiği noktada bulunan top güllesinin altında; 1543 senesindeki Nice kuşatması sırasında atıldığı yazılıdır. O zaman Nice Fransızların hakimiyetinde değildi Savoy Dükalığına tabi idi ayrıca Osmanlının can düşmanı Şarlken'e yardım eder vaziyetteydi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 150 gemiyle yola çıkan Osmanlı donanması, Marsilya'da Fransızlarla birleşti. Öncelikle 6 km mesafedeki, Villefranche-sur-Mer (şu an Villa Kerylos'a yakın bir bölge) ele geçirildi. Buradan karaya asker çıkartıldı. Gönderilen bu top güllesi ise ikaz mahiyeti taşıyordu. Şehir teslim olmayınca top atışlar başladı. Şehir düştü. İç kale alınamamıştı, bu esnada Catherine Segurana isimli bir kadın şehit olan bir askerin elinden bayrağı alması şehre moral vermişti. Barbaros Hayreddin Paşa ise sözünde durmayan Fransızlara kızarak çekilme emri vermişti.

Massena Meydanı alışveriş ve yeme-içme yerlerinin bulunduğu merkez. Cours Saleya ise meyve sebze pazarı. Fakat fiyatlar bizim gözümüze çok pahalı geldi.

Nice tren istasyonuna yakın bir yerde Rus katedrali bulunuyor. Bu Rusya sınırları dışındaki en büyük Rus kilisesi.

Rus katedrali
Abdülmecid efendi Nice'de kaldı. Boulevard Carabacel üzerinde Villa Carabacel'de ikamet etti. II. Cihan Harbi öncesinde Paris'e gitti. Burada vefat etti. Paris Camii'nde cenazesi 10 sene bekledi.


Abdümecid Efendi'nin kaldığı Carabacel Bulvarı üzerindeki yer
Bundan seneler önce Cem Sultan'da Savoya Dükünün misafiri olarak burada kalmıştı. Hatta; Acâib şehr imiş bu şehr-i Nitse / Ki kalur yanına her kim n'itse beytini söylediği rivayet edilir.

Villa Kerylos

Villa Kerylos'da Yunan mimarisini görüyoruz
Nice çevresinde ziyarete açık iki güzel villa var. Birisi eski greek mimariye sahip Villa Kerylos, diğeri meşhur Rothschild ailesinin kızı Ephrussi'ye ait olan Villa Ephrusi de Rothschild. Bir koyun iki ucunda bulunan bu villalar tek biletle ziyaret edilebiliyor. Kocasının kuzeni Théodore Reinach'ın yaptırdığı Villa Kerylos'u ziyaret eden Beatrice buraya hayran kalır ve karşı kıyıya kendi malikanesini yaptırır.

Béatrice Ephrussi de Rothschild (kaynak: internet)
Villa Rothschild mobilyası, mimarisi ve bahçesi ile daha güzel ve alaka uyandırıcı. Her odasını ilgiyle gezdim. Herkesin imrendiği, varını yokunu bu zenginliklerden az birşeye kavuşmak için harcayan, bunun için ölümü bile göze alan insanları düşündüm. İşte bu villanın sahibesi meşhur Rothschildlerin kızı Beatrice de Rothschild mutlu olamayanlardan. Belki sadece çocuk sahibi olabilmek için neler vermezdi?

Villa Rothschild

Villa Rothschild'in bahçesi

Ephrussi Mısır'da


Ephrussi'nin köpekleri



Villa ve tüm mobilyalar, eşyalar çok ince düşünülmüş


Ephrussi Hindistan'da

Béatrice Ephrussi de Rothschild



Villa'nın manzarası
İtalyanların en büyük kahramanı olarak kabul edilen Giuseppe Garibaldi de, Nice doğumludur.

Nice, eski şehir sokakları


1850 senesinden 


I. Cihan Harbi anısına



Yorumlar