Monaco - Gezi Notları

Monako Prensliği, güney Fransa'da bulunan bir şehir devlet. Yüzölçümü sıralamasında Vatikan'dan sonra dünyanın en küçük ikinci devleti.

İşte Monaco buradan gördüğümüz kadar; ne eksik ne fazla
Başkenti Monte Carlo. Şehrin tepesinde ise Prenslik Sarayı var. Diğer tepesinde ise Monte Carlo gazinosu ve Hotel de Paris'in bulunduğu alan var. İkisinin arasında ise yüzlerce yatı misafir eden bir yat limanı ve yollarının pist olarak kullanıldığı Formula 1 yarış alanı, çeşitli yerlerde tribünler bulunuyor.



Meşhur Monaco Grand Prix'i bu caddelerde gerçekleşiyor
Yarışların olduğu günler, ülke çok kalabalık
Pist; aynı zamanda Monaco'nun bir caddesi
Sokaklarda Ferrari'den başka bir şey görmek zor. Zenginlik hat safhada. Casinoları Avrupalı zenginler dolduruyor. Monako'da devlet gelir vergisi almıyor.

Yat limanı; bu kadar çok yatı bir arada görmemiştik

Hotel de Paris

Otel çok estetik tezyin edilmiş

Hotel de Paris içinden bir görüntü
Hotel de Paris çok zengin ve lüks tasarlanmış. Tarihi bir binaya sahip. İçini gezmenizi tavsiye ederim, kimseye bir şey sormadan girip gezin. Aynı şeyi Monte Carlo gazinosu için de yapın. Birisi yanınıza yaklaşıp bir şey sorana kadar etrafa bakın, sonra zaten mekandan çıkarsınız.

Meşhur Monte Carlo gazinosu
Turistlerin en çok fotoğraf çektirdiği şeylerin başında gazinonun önündeki lüks arabalar geliyor
Bizim burada bulunduğumuz tarihlerde Formula 1 yarışları vardı. Şehir (ülke) kalabalık ve bir o kadar da gürültülüydü. Monaco Grand Prix en prestijli yarışlardan birisi olarak kabul ediliyor.

Monako'da tepeden kıyıya doğru bir çok binanın iç içe girdiğini göreceksiniz. Bu kadarcık bir alana bu kadar yapıyı nasıl sığdırmışlar şaşılır. Ayrıca Monaco futbol kulübünün stadı da bu daracık yere sıkıştırılmış. 70'lerde denizi doldurarak ülkeyi %20 oranında büyütmüşler.

Monaco futbol kulübünün stadı

Prens Albert'in misafiri olduk; sarayını ziyaret ettik. Kendi sesiyle elinizdeki audio-guide'la sizi karşılamış oluyor. Prenslik sarayını gezmenizi tavsiye ederim. En azından dışarıda bırakacağınız modern Monako'dan ülkenin tarihine doğru kısa bir yolculuk yapmış olursunuz. Öğlen 12'ye yakın nöbet değişimi var.

Monaco Prenslik Sarayı
Mütevazi bir nöbet değişimi gördük
Taht
1191 senesinde bir Ceneviz kolonisi olarak kuruldu. 1297 senesinde Grimaldi ailesi burayı ele geçirdi ve halen aynı hanedan tarafından idare ediliyor. 220 sene Fransa yaklaşık 45 sene de Sardinya-Piemonte Krallığı'na bağlı kaldı. 1861 senesinde bağımsız bir Prenslik oldu. II. Cihan Harbi'nde işgal edildi. Şu anda tahtta Prens II. Albert bulunuyor. Parlementer Monarşi ile idare ediliyor. Avrupa Birliği'nin üyesi değildir.

Prens Albert'in annesi meşhur bir Amerikalı aktris olan Grace Kelly. Oscar ödüllü bir kadın. Yakınlarda Nicole Kidman tarafından Grace of Manoca filminde canlandırıldı.

Monaco dar bütçeliler için tatil yapılabilecek veya çok uzun vakit geçirmeye değer bir yer değil. Yoldan geçerken uğrayın, görüp geçin. Fransa ve İtalya Rivierasında yolculuk yaparken otobanı kullanmayın derim, o dağların tepelerin üstünden göreceğiniz manzaraların güzelliği, gideceğiniz yere birkaç saat geç gitmenize değer.

Monaco sokakları

Postane



Yorumlar

Yorum Gönder