Volendam, Marken, Haarlem - Gezi Notları (Hollanda)

Amsterdam'a iki günlük bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız; ikinci gününüzü çevresine ayırabilirsiniz. Haarlem, Volendam Kasabası ve Marken Köyünden bahsedelim.

Volendam

Volendam zevkli bir kasaba. Güzel evleri, bahçeleri ile farklı bir tecrübe yaşıyorsunuz. 14. yüzyılda kasabada evlerin bir çoğu 17. yüzyıla ait.



Volendam hoş bir kasaba

Volendam ve Marken'in bulunduğu yerleri gösteren harita
Yol üzerinde benzinlikte Mısır asıllı fakat Hollanda'da yaşayan birisiyle tanıştık. Bizi çok sevmiş olacak ki; ısrarla kahve ikram etti. Kırmadık. Oğlu ile tanıştırdı. Güler yüzlülüğüne hayran kaldım.

Volendam'da bir peynir dükkanı. İçinde envai çeşit peynir, nasıl yaptıklarını da anlatıyorlar. Çalışanların kıyafetleri ilginç
Volendam'ın karşı kıyısında kalan Marken'e de uğrayarak Hollanda taşrası hakkında fikir sahibi olmakta fayda var. Burada yine Hollanda'nın meşhur tahta ayakkabılarının nasıl yapıldığını göreceksiniz. Burası 1957 senesine kadar ana karadan bağımsız bir adaymış, deniz doldurularak karayolu yapılmış.

Marken Köyü
Marken'de bulunan Beatrix Köprüsü

Marken'in meşhur tahta ayakkabıları

Tahta ayakkabıların nasıl yapıldığını buradaki abla pratik olarak gösteriyor
Volendam Katolik iken, Marken Kalvinist. Markenliler gelenekleri ile övünüyorlar.

Haarlem, Birleşik Devletler'deki Haarlem'e de ismini veren yer. New York'un adının da satılmadan önce New Amsterdam olduğunu tekrar hatırlatalım. Haarlem, Amsterdam'ın bir minyatürü. Amsterdam'ı gördükten sonra burayı görmeyen bir şey kaybetmiş olmayacaktır.
Haarlem Tren İstasyonu


Grote Markt

Haarlem

Haarlem, Amsterdam'a çok benziyor
Trenle Amsterdam'dan buraya gelmek çok kolay. 15 dakika sürüyor.

Burada da Yahudi bir ailenin saklandığı bir ev bulunuyor. Malum Hitler Hollanda'yı işgal etti. Hükümet ise Yahudi cemaatinin yaşadığı yerleri bildirdi. Şu anda zengin ve aynı zamanda Hollandılılara küskün Yahudiler Hollanda'ya çok yakın Antwerp'te elmas ticareti yapıyorlar.

Yahudi ailenin saklandığı ev

Bu evde 6 yahudi Nazilerden saklandı
Corrie Ten Boom bu evde 6 Yahudiyi saklamış. Naziler fazla alınan yemeklerden şüphelenerek bu evi basmışlar, Yahudileri bulamamışlar ama Corrie'yi hapse atmışlar.

Grote Markt, Haarlem'in merkezi. Yel değirmeni göremedik derseniz burada bir numune bulacaksınız. Spaarne Nehri Haarlem'in ortasından geçiyor.

Anaokulu çocukları
Amsterdam'da bisiklet hırsızlığının çok olduğunu duymuştuk fakat bankları da korumaya almışlar

Yorumlar