Rotterdam - Gezi Notları (Hollanda)

Rotterdam aslında bizim Belçika'ya giderken geceyi geçirdiğimiz bir şehir. Sabah kahvaltı ile birlikte bir saat kadar dolaşıp, yine dönerken güzel Kinderdijk'e de uğradığımız II. Cihan Harbi'nden sonra yeniden inşa edilen modern bir şehir. Avrupa'nın en büyük limanına sahip.

Erasmus Köprüsü şehrin iki yakasını bağlıyor
Naziler Rotterdam'ın tamamını bombalamış. Bu sebeple tarihi bir eski şehir burada yok. Tamamen modern bir şehir görünümünde.



Rotterdam

Rotterdam modern bir şehir görünümünde
Küp Evler (Kijk-Kubus) ilginç bir mimariye sahip. Sabah erken saatlerde Rotterdam'ı terketmek zorunda kaldığımız için içini gezemedik. Mimar Piet Blom tarafından yapılan evlerin altından yol da geçiyor.

Kübik evler

Evleri bazıları gezilebiliyor
Rotterdam sınırları içerisinde kalan ve yel değirmenleriyle ünlü Kinderdijk'i görmenizi tavsiye ederim. Merkeze 16 km uzaklıkta. 19 tane yel değirmeni var. Bot turu yapılabiliyor fakat çok gereksiz; yel değirmenlerine yaklaşınca farklı bir şey görmüyorsunuz. Bunun yerine nehrin kenarında bir miktar yürümek yeterli. Yürüyüş esnasında sağ taraftaki yel değirmenlerinden bir tanesinin içi ziyarete açık, gezmeniz ve çalışma mantığını görmenizi tavsiye ediyorum.

Kinderdijk haritası
Kinderdijk, Lek ile Noord nehirlerinin birleştiği yerde bulunuyor. Yel değirmenleri 1740 senesinden inşa edilmiş. Yel değirmenleri kanallarda biriken suları nehirlere aktarmada kullanılıyor böylece su taşmasının önüne geçiyorlar. Kinderdijk, çocuğun seti anlamına geliyor.

Kinderdijk yel değermenleri
Bot turu yapılabilir fakat yürümek ve değirmenleri yakından görmek daha faydalı
Yel değirmenleri o zaman için çok önemli bir görevi ifa ediyorlardı

Yorumlar