Liege - Gezi Notları (Belçika)

Almanya sınırına çok yakın bir Belçika şehri olan Liege'deyiz. Aachen buradan 45 dk mesafede. Burada Fransızca konuşuluyor. Valon bölgesinin en önemli şehri. Şehirden Meuse geçiyor. Haçlı seferlerinin başladığı şehirlerden birisi olarak anlatılır.

Liege merdivenleri
Almancası Lüttich, Flamancası Luik yazılışı Liège. 972-1795 seneleri arasında Liege Prensliği idare merkezi. 1815'e kadar Napolyon Fransa'sına bağlı, Waterloo mağlubiyetinden sonra Hollanda Birleşik Krallığı'na, 1830 devriminden sonra ise Belçika Krallığı'na bağlandı.



Place St. Lambert

Prince Bishops Sarayı'nın uzaktan görünümü

Şehrin en önemli meydanı Place St. Lambert. Burada bulunan Prince Bishops Sarayı'nın son hali 1526 senesinde yapılmış. Şu anda mahkeme binası olarak kullanılıyor. Meydanın bu kadar büyük olmasının sebebi St. Lambert Katedrali'nin Fransızlar tarafından 1794 senesinden yıkılması.

Fontaine Jean Del Cour
Bu meydana yakın mesafede Place du March bulunuyor.

Le Grand Curtius, Meuse nehrinin kenarında. Kendisine has kırmızı cephesi ile alaka uyandıran bir bina var. Kendisini göremesekte Brüksel'de bulunan Mini Europe'da fotoğrafını çektik.

Curtius Müzesi (Mini Europe maketi)
Meuse kenarında Pazar günleri pazar kuruluyor. Sabahın erken saatlerinde Liege halkı burayı dolduruyor.

Montagne de Bueren; 374 basamaklı merdivenli sokak. İnmesi ve çıkması bir dert lakin manzarası güzel. Tepeye çıkmaya gücünüz yeterse Liege manzarasını izleyebilirsiniz. Burada II. Cihan Harbi'nde Almanların öldürdükleri Liege'liler için bir anıt bulunuyor.

Montagne de Bueren

Liege kayıpları için I ve II Cihan Harbi anıtı


Liege şehrinin çevresinde bulunan tabii güzellikleri maalesef biz göremedik. Koştura koştura seyahat etmenin çok yer görmeye faydası oluyor fakat bazı güzelliklere vakit yetmiyor. Fakat şehrin kendisi o kadar görülesi özelliklere sahip değil. Tarihi hususiyetleri olmakla beraber görülebilecek tarihi mekanları yok denecek kadar azdır. Sanayi şehri olması sebebiyle kalabalık bir nüfusa sahip. Herkese hitap etmeyebilir.

Pazar günleri nehir kenarında pazar kuruluyor

St. Lambert Meydanından

Liege sokakları

Liege manzarası

Yorumlar