Brüksel - Gezi Notları (Belçika)

Belçika'nın başkenti Brüksel'deyiz. Belçika'da federal bir yönetim bulunuyor. Flemenkçe konuşulan Flaman Bölgesi, Fransızca konuşulan Valon Bölgesi ve Brüksel Başkent Bölgesi. Almanca'nın konuşulduğu bir bölge daha vardır.

Belçika "alçak ülkeler"den birisi. Hatta Brüksel'in bataklık içindeki şehir gibi bir anlamı var. 1830 senesinden Hollanda Birleşik Krallığı'ndan ayrılarak Belçika Krallığı kurulmuş oldu. İlk kralları I. Leopold'dur. İkinci kralları II. Leopold zamanında dünyanın gelmiş geçmiş en büyük soykırımlarından birini Kongo'da gerçekleştirdiler.

Dünyayı kana bulayan diktatörler arasında II. Leopold de var. Listede Enver Paşa da bulunuyor. 
Kongo kasabı olarak adlandırıldı. İnsanların nasıl vahşileştiğini bütün dünyaya gösterdi. Sömürge hevesiyle yanıp tutuşan Belçika Kralı, "Kongo'nun Hakimi" olarak büyük devletler tarafından da kabul edildi. Kauçuk ve fildişi ticareti için çalıştırılan milyonlarca kişi, yeterli sayıya ulaşamadıkları takdirde ellerinden oluyorlardı. Edmund Dene Morel'in araştırmaları ve 1900 başlarında gazetelerde çıkan haberler neticesinde kamuoyunu ve protestoları bu yöne çevirmeyi başardı. Aşağıdaki gibi resimleri gazetelerde bastı. Tüm bunların üzerine Leopold Kongo'dan çekildi.


Elleri kesilen Kongo'lular (Kaynak: Digitaljournal.com)

I. ve II. Cihan Harbi'nde Almanya tarafından işgal edildi. Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden oldu. Halkın çoğu Katolik Hristiyandır.  Şu anki kralları Philippe'dir.

Grand Place, Brüksel'in ilk ziyaret edilen yapılarla çevrelenen meydanı. Etrafında çok enteresan yapılara sahip büyük bir meydandır. 13. yy'da yapılan Belediye Sarayı'da bu meydanda bulunuyor.

Grand Place
Belediye Sarayı; Grand Place

Grand Place'in çevresindeki sokaklarda yürünebilir, bir çok çikolata ve dantel işlemesi satan dükkanlarla karşılaşabilirsiniz. Tenten'in Belçika'lı olduğunu da buradaki yürüyüşümüz esnasında anladık.

Belçikalı Tenten 

Belçika ve çikolataları

Belçika'nın meşhurlarından birisi de dantel
Grand Place'ın etrafındaki sokakları dolaşırken Brüksel'in en ünlü heykeli Manneken Pis önünde fotoğraf çektiren yüzlerce kişi görebilirsiniz. İşeyen bir çocuk heykelinin burada bulunması ile ilgili yüzlerce hikaye anlatılır. Çocuğun kıyafeti her hafta değiştiriliyor.

Manneken Pis
Güzel bir kapalı çarşısı var: Galeries Royales Saint Hubert. Cam tavana sahip eski bir mekan. Kral, kraliçe ve prens ismine atfedilen üç ayrı pasajı var.

Galeries Royales Saint Hubert

Galeri içindeki yapılar ve dükkanlar ilgi çekici 
Meydan'dan biraz yürüyerek Brüksel'i yüksekten görebileceğiniz Mont des Arts ismi verilen tepeye geliyorsunuz. Buradan biraz daha yürüyerek Koningsplein'den geçerek Kraliyet Sarayına (Royal Palace) ulaşabilirsiniz. Brüksel Parkı'nın hemen karşısındadır. Bu görünümüne II. Leopold zamanında ulaştı. Bulunduğu alan ise yüzyıllarca idare merkezi olarak kullanılan binalara ev sahipliği yaptı.

Mont des Arts

Royal Palace
Şehrin biraz dışarısında yakın yerlerde yer alan Atomium ve Mini Europe'u ziyaret edebilirsiniz. Atomium, bir demir kristalinin 165 milyar katı büyüklükte. İçine girilebiliyor. 1958 senesindeki dünya fuarı için yapılmış.

Atomium 

Mini Europe ise bizim Minaturk'ün bir benzeri, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarihi yapılarının minyatürlerini burada sergiliyorlar.

Mini Europe, İstanbul'daki Miniaturk'un bir benzeri
Mini Europe'a giren kişilerin ülkelere göre dağılımı
Mini Europe'dan Brüksel'deki Grand Place

Grand Place

Belçika'da waffle da meşhur ama lezzeti için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil

Yorumlar