Antwerp - Gezi Notları (Belçika)

Belçika'ya ayağımızı basıyoruz. Şehrin ismini birlikte seyahat ettiğimiz arkadaşların her biri farklı şekilde telaffuz ediyor. Ben Anvers demeyi tercih ediyorum.

Elmas ticareti ile meşhur bir yer burası. Dünyadaki elmas üretiminin %70'i buradan. Elması ticaretini de tabii ki Yahudiler yapıyor. Avrupa'nın en kalabalık Yahudi cemaati burada yaşıyor, nüfuslarının 20 binin üzerinde olduğu söyleniyor.

Grote Markt - Stadhuis


II. Cihan Harbi'ne kadar elmas ticaretinin merkezi aslında Amsterdam idi. Fakat nazilerin Yahudileri kesmesine ses çıkarmamaları sebebiyle bu ünvanı Belçika'ya kaptırdılar.

İspanya'dan kovulan Seferad Yahudilerinin bir kısmı Hollanda ve Belçika'ya yerleşmişti. Bir kısmı da malum olduğu üzere Sultan Bayezid Han zamanında Osmanlı topraklarına yerleşmişti. Anvers'te bulunan Yahudilerin kıyafetleri Hasidik Yahudilerin kıyafetidir. Siyah fötr şapkaları ve saçlarının her iki yanında uzanan saçları dikkat çeker. Kadınları saçlarını gösteremezler, bir çoğu türbanlıdır bazıları ise peruk takarlar.

Anvers'i gezmek için çok vaktimiz yok zaten tüm günü buraya ayırmaya gerekte yok. Görülebilecek en tarihi yeri Grote Markt. Şehirden Scheldt Nehri geçiyor.

Grote Markt
Antwerp'in merkezi noktası bu meydan
Stadhuis yani belediye binası 1561 senesinde inşa edilmiş. Grote Markt'da bulunuyor. Yine aynı meydanda Meryem Ana Katedrali var. Katedral 1351 senesinde tamamlanmış. Meydanın tam ortasında bir kesik eli fırlatan heykel bulunuyor; Anvers için anlatılan bir efsane burada hikaye edilmiş.

Meryem Ana Katedrali

Şehrin sigesi olan, kesik eli uzaklara atan heykel
Diamond District'te sağlı sollu mağazalarda elmas ve kuyumcu dükkanlarını görebilirsiniz.

Antwerp büyük bir Yahudi nüfusa sahip
Antwerp Yahudileri
Rubens Huis ise ünlü ressam Rubens'in hayatını geçirdiği ev. Tren istasyonuna yakın bir mesafede. Central Statition da tarihi bir gar. Buradan nehir istikametine 20 dakikalık yürüyüş mesafesinde meşhur alışveriş caddesi Meir bulunuyor.

Meir'den 5 dakikalık yürüyüş mesafesinde Scheldt Nehri kenarında Het Steen Kalesini görebilirsiniz. Burası Anvers dükleri için yapılmış fakat uzun süre hapishane olarak kullanılmış. Şu anda arkeoloji ve deniz müzesi olarak kullanılıyor.

Belçika'nın Hollanda ile yarıştığı kulvarlardan birisi de patates yetiştiriciliği. Anvers'te aldığımız patates kızartmaları Volendam ve Amsterdam'da tattıklarımızdan daha lezzetliydi.

Yorumlar