Pakpattan - Gezi Notları (Pakistan)

Pakpattan Pakistan'ın eski şehirlerinden birisi. Eski ismi Acuzan, sonraki ismi Pattan, Feridüddin Genc-i Şeker hazretlerinin burada bulunması sebebiyle Pak-pattan denmiştir. Hindistan sınırına çok yakın bir yerdedir.

Pakpattan'da Feridüddin-i Genc-i Şeker hazretlerinin türbesinin bulunduğu yer. Resimde görünen camisi. 
Feridüddin Genc-i Şeker hazretleri bu memlekette Baba Ferid ismiyle meşhurdur. Kabri çok ziyaret edilmektedir. Çeştiye yolu büyüklerinden Muînüddîn-i Çeştî hazretlerinin halîfesi Kutbüddîn-i Bahtiyâr Kâki'nin talebesidir. Nizameddin-i Evliya'nın hocasıdır.

Genc fariside hazine demektir, şeker hazinesi anlamına gelir. Acuzan da bir çok kimse onun sayesinde müslüman oldu.

Bir çok türbede olduğu gibi burada da güvenlik tedbirleri alınmış durumda
Feridüddin Genc-i Şeker hazretlerinin türbesinin bulunduğu cami girişinde de geniş güvenlik tedbirleri vardı. Burada da birkaç sene evvel bombalı bir saldırı olmuş, 5 kişi hayatını kaybetmişti. Fotoğraf makinası kullanmak için özel izin alıyoruz, yanımıza bir de güvenlik görevlisi veriyorlar.

Bab-ül Cennet
Bab-ül cennet Baba Ferid hazretlerinin kabrine açılan bir kapı, fakat sadece Muharrem ayının belli günlerinde açıyorlar. Başka kapıdan kabir ziyaret edilebiliyor.

Feridüddin Genc-i Şeker hazretlerinin kabri


Caminin çeşitli yerlerde 12 bağış kasalsı var, haftada 1 milyon rupi toplanıyor. Şu anki kura göre 10 bin dolara tekabül ediyor.

Baba Ferid hazretlerinin namaz kıldığı yer

Ailesinden çeşitli kimseler türbesinin yanındaki başka bir türbe içerisinde

Kabrine defnedilmeden önce cenazesi bir müddet burada bulunmuş

Defnedilmeden önce kaldığı yer sol tarafta

Feriddüddin-i Genc-i Şeker hazretlerinin dergahının umumi görüntüsü
Langar ismini verdikleri ikramları var. Buraya gelen misafirlere her gün yemek ikram ediyorlar. Yanında verdikleri ekmekle beraber yeniyor. Tabi acı olduğunu söylememe gerek yok.

Pakpattan'da çarşıda bir miktar dolaşıp, Kaimuddin Nevşahi ve eshab-ı kiramdan olan Abdullah Alemdar hazretlerinin kabirlerini de ziyaret edip, yolumuza devam ediyoruz.

Kâimüddin Nevşahi

Sahabe-i Kiramdan Abdullah Alemdar (radıyallahü anh)

Abdullah Alemdar (radıyallahü anh)
Pakpattan yolu üzerinde ve çarşıda insanlar işleriyle meşgul, hayat devam ediyor. Gökyüzü her yerde mavi...





Yorumlar