Vatikan - Gezi Notları (İtalya)

Vatikan dünyanın en küçük devleti. Tamamı Roma sınırları içerisinde. Bir duvarla Roma'dan ayrılmış durumda. Katolik mezhebinin merkezi. 1000 kişiye yakın nüfusu var, devlet başkanı Papa. 100 kişilik renkli kıyafetli bir ordusu var. Bunlar İsviçre vatandaşı olmak zorunda.

1929 senesinde Mussolini, Papalık ile Laterano Antlaşması'nı yaptı, Vatikan devleti kurulmuş oldu. İsa "aleyhisselam"ın havarilerinden Petrus'un kabri buradadır. Papalar kendilerini Petrus'un halefleri olarak görmektedirler.

Vatikan ordusunun kıyafetleri ilgi çekici, Michelangelo tarafından tasarlanmış

1054 senesinde Roma Patriğinin kendisini tüm hıristiyanların babası ilan etmesi, bazı meselelerde ters düşmeleri neticesinde diğer patrikliklerle birbirlerini aforoz ettiler. Bu tarihte Katolik ve Ortodokslar ayrılmış oldu.

Papalık senelerce hükümdarların üzerinde bir iktidar kurdu. Kurulan Engizisyon mahkemelerinin verdiği diri olarak yakma cezalarının korkusuyla kimse hıristiyanlığı ve papaların dünyevi iktidarlarını sorgulayamadığı uzun bir dönem yaşandı. 

Papaların nüfuzu git gide azaldı, 16. yüzyılda Protestanlık ayrı bir yol olarak çıktı, Papanın otoritesini tanımadılar. Avrupa uzun süren mezhep savaşları yaşadı.
Vatikan sakinleri
Vatikan'ın çok zengin olduğu söylenir. Bankası, şirketleri, kilise gelirleri ile dünya siyasetinde rol oynamaktadır. Papalar "yanılmaz" kabul edilir. Sözleri kanun yerine geçer, istedikleri zaman dinin çeşitli emirlerini kaldırabilir, yeni kuralları koyabilirler.

Zaman zaman ahlakı zayıf, gayrı meşru ilişkilere sahip papalar oldu. 857 senesinde bir kadın papa seçildi, sonradan hamile olduğu anlaşıldı. Bu tarihten sonra papalar seçildikten sonra testis kontrolü yapılır oldu.

Vatikan muhafızları
Vatikan'daki San Pietro kilisesi dünyanın en büyük kilisesidir. San Pietro Meydanı'ndan geçerek varılmaktadır. 1667 senesinde tamamlanmıştır, Bernini'nin eseridir. Tam ortasında İskenderiyye'den getirilen 4 bin yıllık dikilitaş bulunmaktadır.

San Pietro Meydanı
San Pietro Bazilikası, havari Petrus'un mezarı olarak bilinmektedir. Şu anki yapı 1626 senesinde tamamlanmıştır. Kubbesi Michelangelo eseridir. Ücretle çıkılabilir.

San Pietro Bazilikası
Gün boyu çok turist çektiği ve kapıda güvenlik kontrollerinden geçilerek giriş yapıldığı için uzun kuyruklar oluşuyor. Bu sebeple açılış saatinde gidip, kuyrukta vaktinizi heba etmeyin.

San Pietro içinde zünnar giyen keşişler
Havarilerden Petrus'un mezarının resimde görülen St. Peter's Baldachin'in altına denk gelen yerde olduğu söyleniyor.
Baldachin
Kuleye merdivenlerle çıkılmaktadır, belli bir noktasında, tavana yakın bir yerden, bazilikanın içi gözükmektedir. Çıkmak için 550 basamak tırmanmak zorundasınız.

Tavana yakın bir yerden bazilikanın görünüşü

Kule'nin en yüksek noktasından meydan ve Roma

Kule'den Castel Sant'Angelo'nun görünüşü

Kuleden bir görüntü: Tiber Nehri ve hemen yanında  Sant'Angelo köprüsü

Vatikan Postanesi

Vatikan Müzesi'nde bir avlu
Vatikan Müzesi'nde çok geniş koleksiyonlar bulunuyor. Biteviye inşa edilmiş yapılardan oluşuyor. Bir çok koleksiyon çeşitli papaların isimleriyle anılıyor. Bazıların kaldıkları daireler gösteriliyor. Yayınlanan dizinin de etkisiyle olacak Borgia'ların kaldığı yerleri görmeyi istedik ama sadece boş bir oda ile karşılaştık.

Vatikan Müzesi
Müzenin belki de en önemli fakat fotoğraf çekilmesine izin verilmeyen kısmı Sistina Şapeli. Papa seçimleri burada gerçekleştiriliyor. Şapelin tavan freskleri Michelangelo tarafından kurulan bir iskele ile 4 buçuk senede tamamlanmış. 48 x 13 metrelik boyutu var.

Papa seçimlerinde, kardinaller seçim neticeleninceye kadar buradan çıkamıyorlar. Seçim gerçekleşirse beyaz bir duman, seçemezlerse siyah bir dumanla meydanda bekleyen binlerce insana işaret veriyorlar.

Müze girişinde bulunan spiral merdivenler
Vatikan müzesi girişinde de vaktinizi zayi etmeyin, girmek istiyorsanız internetten biletinizi alın, kalabalığın yanından yürüyerek müzeye dahil olun. Müze 7 km uzunluğunda; ilginizi çeken yerleri önceden belirleyerek ara kapılardan geçip istediğiniz yeri dolaşabilirsiniz. Antik Roma, Mısır ve Yunan koleksiyonları dahil binlerce eser var.

Fatih Sultan Mehmed'in Bizans'ı aldıktan sonra Roma'yı da hedef olarak belirlediği şüphesiz. Yılmaz Öztuna Türkiye Tarihi'nde Sultan Mehmed'in fetihten sonra birleşen doğu ve batıya karşı nasıl mücadele ettiğini tabiri caizse nasıl bir dünya savaşı verdiğini güzel anlatmaktadır.

Çıktığı son seferin hedefinin Mısır olduğu rivayet edilse de; Roma üzerine olduğu da söylenmektedir. Fakat ömrü yetmemiş, Gebze'de vefat etmiştir.

İstanbul fethedildikten sonra meşhur kızılelma hedefinin San Pietro Bazilikasının mihrabındaki altın top olduğu da rivayetler arasındadır.

Yorumlar