Pompeii - Gezi Notları (İtalya)

Pompeii için anlatılacak o kadar şey var ki, bunları anlatanlar ve dinleyenler, o yaşanan trajediyi hissetmedikçe hiçbir anlam ifade etmez. Pompeii'ye gidildiğinde burada bir zamanlar yaşayan insanların ve o insanların hangi akıbetle karşılaştıklarının muhasebesini vicdanen yapmak gerek. İbretlik...

Pompeii'ye Napoli tren istasyonundan kalkan ve Circumvenusia tarafından işletilen trenlerle sahil yolunu takip ederek 45 dakikada gelebilirsiniz. Yol üzerinde birkaç durak kala Pompeii ile aynı akıbete uğrayan Herculaneum'u da vaktiniz olursa gezebilirsiniz.

Pompeii gerçekten bir şehir kalıntısı, Roma Forum'u gördüyseniz fazlasını burada göreceksiniz. Evler, bahçeler, caddeler, sokaklar, forum vb. bir çok ayrıntıyı görmüş olacak, bunların yüzyıllar boyunca toprak altında kalmasına hayret edeceksiniz.

Pompeii
Pompeii'yi dolaşırken, taşlaşmış insanları, ölürken kıvranan köpeği, yatan, oturan insanları, hamile kadın vb. gibi kalıntıların yanı sıra o zaman kullanılan paralar, vazolar, insanların kaldıkları evler, gezdikleri sokaklar, çeşmeler, hamamlar, tapınakları görürken tabii hayalinizde de orada yaşamış olan hayatlar olacak.

Pompeii'de bulunan bazı eşyalar

Tezgahın üzerinde bulunan bir insan kalıntısı

Camekanın içerisinde öldüğü esnada kıvrandığı anlaşılan bir köpek var

Muhtemelen çaresizce ölümü bekleyen bir insan kalıntısı

Pompeii keşfedilkten sonra çıkarılan insan kalıntıları alçı ile doldurulup bulundukları yerlerden alınmışlar. 
MS 79 senesinde bir gerçekleşen deprem ve daha sonra yanardağ patlaması ile; önce küller sonra lavlar Pompeii, Herculaneum ve birkaç şehrin üzerini rüzgarın da etkisiyle sardı. Küller 22 km yüksekliğe kadar gökyüzüne dağıldı. Sıcaklığı yüksek kül bulutunu soluyan insanların bir çoğu, bu maddeler tükürükle birleştikten sonra taşlaştığı için boğularak öldüler. Oluşan kükürt gazı kıyıda köşede kalan canlıları zehirledi.

Antik Roma'nın en önemli şehirlerinden birisi olan Pompeii'de 20 bin kişinin yaşadığı söyleniyor. Zengin bir liman şehri.


Pompeii'den kalan birkaç hatıra

Çaresizlik
Daha sonra gelen patlamalarla birlikte 18 m toprak altında kalan şehir, lavların da etkisiyle denizden bir hayli uzaklaşmış. 1748 senesine bir kazı çalışması esnasında tesadüfen keşfedilmiş.

Pompeii'den geride kalan paralardan bir kısmı

Evlerin kalıntıları o zaman hakkında ipuçları veriyor. Resimde görülen ise ekmek fırını
Pompeii'de taş döşeli yollar ve caddeler var. Su dağıtım sistemi kurulmuş; 3 adet su hattı inşa edilmiş. Bunlardan birisi evlere, diğerleri ise çeşmelere ve halka açık hamamlara su veriyordu.

Çeşmeler
Pompeii'de sokak başlarında çeşmeler var. Çeşme üzerindeki figürler aslında o sokağın bir anlamda ünvanını gösteriyor.

Fırın

Hamam

Hamamlardaki işlemeler bile duruyor

Hamam kurnası

Hamamdaki balık figürleri
Pompeii caddeleri

Gece yürürken ay ışığında parlayan taşları, yolların kenarlarına koyan ve gece aydınlatması sağlayan Pompeii büyük bir zenginlik içinde yaşıyordu.

Pompeii'de evlerin bir kısmı ziyarete açık

Bir evin girişi
Evlerden kanalizasyon amacıyla borular açılmış, yollardan karşıya geçebilmek için ve geçecek arabalara da mani olmayacak şekilde taş kaldırımlar ve geçiş yolları inşa edilmiş.

Taş kaldırımlar, arabaların geçeceği şekilde tasarlanmış. 
Pompeii halkının zenginliklerinin verdiği ihtiyaçsızlık ile birlikte başka sapkınlıklarıyla azgın bir topluluk haline geldiği, kölelerine zulüm ettikleri, cinsel sapkınlığın had safhaya geldiği anlatılagelmiştir. Başlarına gelenlerin sebepleri, Lût kavminin yok olma sebeplerine benzetilmektedir. Vezüv yanardağının patlaması ve şehri yerle yeksan etmesine sebep olarak gösterilen bu hareketler elbette her kavim için kötüdür, fakat elimizde bu sebepleri kanıtlayacak yeterli bilgi ve kaynak bulunmamaktadır.

Pompeii ve evlerin avluları

Geniş bir bahçesi ve hamamı bulunan bir villa

Pompeii insanları

O anki hallerini düşünmek bile insanı dehşete düşürmeye yetiyor

Çaresizlik insanoğlunun en sonunda anlayacağı bir duygu

Pompeii'den geride kalanlar çok ibretli

Gladyatör barakaları

Amfitiyatro

Soylu birisine ait bir evin içinde geriye kalanlar

Duvarların boyası ve resimler bir zenginlik göstergesi

Bir avlu

Amfitiyatro

Pompeii'n meşhur genel evlerinden de bahsedelim. Burada taştan yataklar var, odaların üzerinden cinsel münasebet figürleri bulunuyor. İnsanlar işlerini bitirdikten sonra taş yataklar su ile yıkanıyor. Liman kenti olduğu için fahişeler buranın ikinci katından uluma sesi çıkararak müşterilerini çağırıyorlardı. Bu sebeple buraya "Dişi kurdun ini" denir oldu.

Taş yataklar

Odaların üzerinde figürler bulunuyor

İnsanlar meraklı bakışlarla inceliyorlar
Pompeii'ye gitmenizi önemle tavsiye ediyorum. Burada yaşananların sebebi her ne olursa olsun, eskiden burada yaşayan, bu evlerde kalan, sokaklarında gezen insanların olduğunu düşünmek, insanın kendini hesaba çekmesi için önemli bir fırsat. Geçmişe yapılan bir yolculuk gibi...

Netice itibariyle, hiç birimiz mükemmel değiliz, öyle değil mi?

Yorumlar