Bahawalpur - Gezi Notları (Pakistan)

Bahawalpur, Pencap'ta bulunan bir başka Pakistan şehridir. Pakpattan'dan buraya gelirken yol çok bozuk olmasına rağmen düz bir arazi ve genel olarak yeşil bir manzarada seyahat ettik.

Farid Kapısı
İlk durağımız misafiri olduğumuz Islamia University of Bahawelpur Kampüsü oldu. Lahor'da bulunan Penjab University gibi çok büyük bir kampüse sahip.

Islamia University of Bahawelpur
Türk dizileri özellikle burada çok meşhur. Herkes Mira Sultan'dan bahsediyor. Merak edince neden bahsettiklerini anlıyoruz; Mira Sultan benim sultanım anlamına geliyor ve senaryosu çok tartışmalı olan Muhteşem Yüzyıl dizisinin urduca versiyonu. Fakat Pakistanlı dostlarımız daha mantıklı, dizideki bir çok yanlışa biz henüz birşey demeden dikkat çekiyorlar.

Akşam yemeğimizi Libra Valley'de açık havada yiyoruz. Ziya-ül Hak'ın uçağı buraya çok yakın bir yere düşmüş.

Bahawalpur İngiliz idaresi görmeye nadir yerlerden birisi. Nevvab'lar tarafından idare edilmiş. Kendi istekleri ile daha sonra 1952'de Pakistan birliğine dahil olmuşlar. Saraiki dili konuşan halk ayrı bir eyalet olmak istiyor.

İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi bir arkadaşımız ile Hint altkıtası tarihi ile ilgili alaka çekici sohbet ettik. Kendisi Lodi'lerdenmiş. Fakat Babürlüler hakkında menfi bir şey söylemedi.

Mescil-ül Sadık

Camia mescid (Mescid-ül Sadık)
Bahawalpur çarşısı çok renkli. Alışveriş için uygun bir mekan. Meşhur taksileriyle çarşı içine yolculuk yapıp, buranın tarihi Mescid-ül Sadık isimli camisini ziyaret ettik. Halk arasında Camia Mescid deniyor. Navvab V. Sir Sadık Muhammed Han Abbasi tarafından yaptırıldı. Kendisi son Bahawalpur emiridir. Bahawalpur bundan sonra Pakistan'ın bir parçası oldu.

Bahawalpur çarşısı

En kolay seyahat vasıtası
Bahawalpur'un sarayları meşhur. Bunlardan bir çoğu askeri idare ofisleri olarak halen kullanılıyor. Bazıları senenin belirli günlerinde ziyarete açık.  Nur Mahal, Sadık Garh Sarayı, Gülzar Sarayı bunlar arasında sayılabilir.

Gülzar Mahal (Kaynak: Navite Pakistan)
Derawar Kalesi Bahawalpur'a 100 km uzaklıtadır. 13. yy'da yapılan bu kale bir dönem Nevvab'ların idare merkezi olmuştur.

Derawar Kalesi ve çevresi (Kaynak. Visitpak)

Uç-i Şerif (Uch Sharif) şehri Bahawalpur'a 75 km mesefade. Terkedilmiş bir şehir görünümüne sahip. Multan notlarımızda burasıyla ilgili geniş bilgi verilmişti. Burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yorumlar