San Gimignano - Gezi Notları (İtalya)

Toskana'da 12. ve 13. yüzyıldan kalma çok ilginç bir şehir, San Gimignano. Surlarla çevrili bir şehir ve birbirine benzeyen taş evler düşünün, evlerin aralarında da kuleler hayal edin. Sanki bir bilgisayar oyununun arka planı.

Avrupa'nın bir çok yerinde "ortaçağdan kalma" tabir edilen şehirleri gezmiş olabilirsiniz ama burası bu tabirin hakkını veriyor.

Siena'ya çok yakın. Gramsci meydanından #130 San Gimignano otobüsüne binerek 7,5 €'ya 75 dakikada varabilirsiniz. Biz de şehrin giriş kapısı olan Ponte di San Giovanni'de otobüsten inip gezimize başlıyoruz.

Ponte di San Giovanni


Şehrin kalbi olan Piazza della Cisterna'ya çıkan yol
Eskiden 72 adet kule bulunan şehirde şimdi 14 tanesi ayakta kalmış. Aristokrat aileler güç gösterisi olarak kuleleri inşa etmişler, ne kadar uzun kule o kadar güç demek. Floransa'nın saldırılarından genç kızlarını korumak için bu kulelere yaptıkları gizli yerlere saklarlarmış.

Piazza del Duomo
Cisterna meydanına çıkarken çok meşhur bir dondurmacı var. İtalya'nın pizzası ve dondurması gerçekten güzel. Bu arada her yerde pizzanın tadına bakıyoruz zaten ama güneye indikçe tadı lezzeti artıyor.



Bir rivayete göre San Gimignano, Hristiyanların ibadetlerinde yoğun olarak kullandıkları sembolleri haçı küçülterek ticaretini yapmakla meşhur olmuş bir yer. Kudüs yolu üzerinde bulunan şehir, yolculara bunları satarlarmış.

Hristiyanlar İsa "aleyhisselam"ın haça gerilip öldürüldüğüne, sonra dirilip göğe çıkartıldığına inanırlar. İslamiyet ise haça gerilmeyip doğrudan göğe çıkartıldığını, kıyamete yakın tekrar indirilip, Mehdi ile buluşacağını, Medine'de vefat edip, Hücre-i Saadet'e, Peygamber "aleyhisselam"ın yanına defnedileceğini söyler.

Kuleye çıkarken belki biraz yorulursunuz ama değer

Torre Grossa'dan şehrin manzarası. (Tüm şehir bu kadar)

Torre Grossa'dan şehir manzarası

San Gimignano ve dar sokakları
Yolumuzu, meşhur eğik kuleyi görmek üzere Pisa'ya çeviriyoruz. Poggibonsi tren istasyonuna bir otobüsle gidiyor, oradan bölgesel trenle Empoli'de aktarma yaparak 1,5 saatte Pisa'ya varıyoruz.

Yorumlar