E-ticaret Vizyonu


Günümüzde şirketlerin bir çoğunun gündeminde e-ticarete geçmek tabiri mutlaka yer alıyordur. Bunlardan bazıları ciddi anlamda yenilikçi bir anlayışla ziyaretçilerini kendilerine bağlamanın yollarını arayıp daha fazla müşteri sadakati sağlamayı başardılar. Daha çok ziyaretçi nasıl çekerim, daha etkili nasıl hizmetlerimi sunarım, müşterinin diğer rakipler içinden beni tercih etmesini nasıl sağlarım konusu üzerine kafa yoran başarılı e-ticaret projelerimiz yok değil.

Fakat e-ticaret kültürü ve uygulanması hiç de yeterli seviyede değil. Birçok işletme sadece modaya uymak icin sanal satış yapma niyetinde. Zaten bir çoğu bunu sadece bir web sayfası yapmak ve satış beklemekten ibaret sanmaktalar. Sizce böyle birşey mümkün mü? Serseri mayın misali bir kaç rastgele müşteriye satışdan memnun kalıp "bu işe verdigimiz parayı da çıkarmış olduk" şeklide sevinen az kişi tanımadım..

E-ticaret sisteminiz firmanızın satış kanalları arasında en önemli yerlerden birine sahip olmalıdır. Bir alışveriş merkezine yeni açacağınız bir mağazanın tefrişatı, reklamı,  personeli üzerine ince ince düşünen işletme sahipleri, 7/24 açık ve çok kolay ulaşılabilecek ve maliyeti daha az olan bu tip bir projeye de aynı mesaiyi ve önemi sarfetmeleri gerekmektedir.


E-ticaret için hiç birimiz geç kalmış değiliz. Türkiye’de GSYH içinde e-ticaret payı gelişmiş ülkelerdekinin altında görünüyor. Ziyaretçilerin eğilimlerini iyi algılayan ve web üzerindeki satış hareketlerini ve ziyaret hareketlerini iyi yorumlayanların bu çerçevede başarılı olamaması pek mümkün değil.

E-ticaret’de başarı için birkaç ipucu

Başarının en önemli sırrı hedef kitlemizi iyi belirlemek ve buna göre pazarlama kanallarını harekete geçirmek olmalıdır. Bu sürecin iyileştirilmesi ise tamamen e-ticaret sistemimizin ziyaretçi hareketlerini iyi yorumlamaktan ibarettir.

Bir ziyaretçi, sayfamızı her açtığında hangi ürünleri incelemektedir? Hangi saatlerde daha sık ziyaret etmektedir? Doğum tarihi, evlilik yıldönümü gibi verileri elimizde bulunmakta mıdır?

Bu bilgiler ışığında artık kime hangi saate hangi ürünü teklif edeceğinizi bilecek ve ilgili bir yazılım ile bunun takibini gerçekleştirebileceksiniz.
Gelen ziyaretçileri bu şekilde değerlendirdikten sonra, ziyaretçimiz olmayanları kendimize nasıl çekeriz, onların yollarının bizim dükkanımız önünden geçmesini nasıl sağlarız konularına kafa yormamız gerekiyor. Burada imdatımıza sosyal medya ve etkili reklam alanlarının kullanımı yetişiyor. Facebook ve twitter bu noktada etkin olarak kullanılmalı, Google SEO çalışması güzel bir şekilde yapılmalı ve uygun/etkili kelimelerle AdWords reklamları verilmelidir.
Elimizdeki müşteri portföyüne e-mail ve SMS duyuruları ile ulaşmalı, onları kendimize uygun kampanyalarla çekmeliyiz. Fakat fiziksel dünyada olduğu gibi dükkanımızı ziyaret eden müşterilerimize güzel bir vitrin görüntüsüyle arz-ı endam etmeliyiz ki, hem ilgi çekelim hem de yaptığımız işe gösterdiğimiz saygının bir ifadesi olsun. Bu sebeple ne kadar kaliteli bir yazılım altyapınız olsa bile bunu cazip bir şekilde süslemedikçe potansiyel müşterilerinizi elinizden kaçıracaksınız demektir.
E-ticaret Yol Haritası
-          Vizyon
-          Strateji
o   Ne satacağız? (Ürün portförüyüz nedir?)
o   Kime satacağız? (Hedef kitlemiz kimlerdir?)
o   Nasıl satacağız? (e-ticaret altyapımız ve satış kanallarımız nasıl olmalı?)
-          Güvenlik
-          Yazılım
-          Görsel bütünlük
-          Müşteri sadakatini sağlayacak, satış sonrası hizmetler

Yorumlar