Viyana (2) - Gezi Notları (Avusturya)

Viyana gezimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Daha önce her şehirden bir nehrin geçtiğini söylemiştik. Viyana'dan geçen ise Tuna Nehri. Tuna'nın bize hatırlattığı çok şey var. "Tuna nehri akmam diyor" derken zaman, mekan, insanlar ve figürler değişiyor, farklı bir atmosferde nefes almaya başlıyorsunuz.

Prater'de eski Viyana hayatını anlatan bir çalışma


Tuna, Schönbrunn, Hofburg, Belvedere, Kahlenberg, Prater, St. Stephan Meydanı ve Katedrali derken kafeleri, sokakları sizi Viyana'ya tekrar çağırıyor.

Viyana'ya gelmişken mutlaka fayton gezisi yapmakta fayda var. Trafikte diğer araçlarla birlikte fayton üzerinde yol alırken aynı manzarayı İstanbul'da hayal bile etmek imkansız oluyor. Faytonun arkasındaki araçların sabrına gerçekten hayran olmamak elde değil.

Hofburg Sarayı'nın önündeki faytonlar


Schönbrunn Sarayı
Burası Viyana'nın en meşhur mekanı.  Burada ve buranın her odasında Maria Theresia ve Sisi (Elizabeth) ile birlikte tarih yolculuğuna çıkıyorsunuz.

Schönbrunn Sarayı - Tepeden görünüş
Sisi için çevrilen meşhur bir film var. Romy Schneider'ın filmini en kısa zamanda seyredeceğim.

Saray'ın bahçesi Versay kadar olmasada çok güzel.

Schönbrunn Saray Bahçesi


Hofburg Sarayı
Avusturya İmparatorluğu'nun Viyana'da bulunan kışlık sarayıdır. İçi sanki depo gibi, her türlü tarihi eseri göstermekteler.



Hofburg'dan başka bir manzara


Belvedere
Meşhur Prens Eugen'in yaptırdığı saray. Prens Eugen; Osmanlıları 1697'de Zenta savaşında yenen ve bizim için bir dönüm noktası olan Karlofça Antlaşması'na sebep olan kişidir. Viyana'ya kadar gitmişken görmeden gelmemek lazım.

Belvedere


Maria Therasa
Avusturya'yı yöneten Habsburg Hanedanı'nın imparatoriçesi. 16 çocuğu olmuş. Fransa Kraliçesi Marie Antoinette en genç kızıdır. Kız çocukları Avrupa hükümdarlaryıla evlilikler yaptığı için Avrupa'nın Anası olarak da kabul edilir. Aynı zamanda Macaristan Kraliçesi'dir.



Elizabeth (Sisi)
Her yerde Sisi portresi ve hediyelik eşyası var. Sanki Viyana'nın bir reklam aracı. Akıbetinin Lady Diana'ya benzediği söyleniyor. Halkla iç içe olmuş, halk tarafından çok sevilmiş. Macaristan'a düşkün bir lady. I. Franz Joseph'in karısı, Avusturya İmparatoriçesi, 1867'den itibaren Macaristan Kraliçesi. Kendisi Bavyera'lıdır.

Elizabeth
Hofburg'da Sisi için özel bir bölüm açılmış. Bazen bu kadar çok abartmalarına gerek var mı diye düşündürüyor insanı. Aşağıdaki resim Sisi'nin kıyafetlerinden sadece  bir tanesi, üzerindeki arapça ifadeler dikkatimizi çekiyor.

Sisi Kıyafeti - Hofburg Sarayı / Sisi Müzesi
Sisi kadar Viyana'da sembol olan ikinci şahıs galiba Mozart'dır. Onun çikolataları ve biblolarını yine heryerde bulmak mümkün.






Yorumlar