Viyana'da, Osmanlı'nın izinde...


Gezi notlarımı gezi yaptığımız şehirler sırası ile yapmaktan mecburen vazgeçerek ayrıntıları unutmadan kaleme almak istiyorum.

Şimdiki durağımız Avusturya'nın en küçük eyaleti, aynı zamanda başkenti olan Viyana.

Osmanlı tarihi Viyana öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılabilir. Kanuni Sultan Süleyman'ın I. Viyana Kuşatıması'nı geçerken uğramak ve göz dağı vermek olarak algılayabiliriz. Fakat orada bulunduğumuz sürede anladığım şu ki; II. Viyana Kuşatması Avrupa'yı ciddi anlamda korkutmuş. Her alanda etkisini görmek mümkün.

Bu kuşatmada yenilen Osmanlı ordusunun Avrupalılarca artık "yenilebildiği"nin görülmesi, onların bakış açısını değiştirmiş olmalı. Osmanlı'nın gerçekten gerilemeye başladığı ve Avrupa'nın artık yavaş yavaş Osmanlı'yı ortadan kaldırmasına kadar geçecek periyodun başlangıç noktasını bu kuşatma oluşturuyor diyebiliriz.

Viyana hakkında bahsedilecek o kadar çok şey var ki; biz yine kuşatmadan devam edelim, oradan kendimize bir yol buluruz. II. Viyana Kuşatması'nda I. Leopold'e yardıma gelen ve savaşın Osmanlılar aleyhinde kazanılmasını sağlayan Polonya (Lehistan) Kralı III. Jan Sobieski karargahını buraya kurmuş.

Kahlenberg'den manzara
Burada bir kilise var, duvarında ise Sobieski için bir kitabe yapılmış, "Hıristiyanlığın kurtulması için yaptığı yardımlardan dolayı" teşekkür edilmiştir.

Türkler mevzilerini şu anda park olarak kullanılan Türkenschanzpark isimli yere kurmuşlar. Burada Murat Giray Han'a rastlamak mümkün. Osmanlı orduları buraya kadar gelmişler. Şu anda 18. Viyana sınırları içerisinde bulunan bu alanda silahlarını bırakarak geri çekildikleri söyleniyor.

Türkenschanzpark

Murat Giray Han'ın Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'ya gücendiği ve Kırım'ın kıymetini anlması düşüncesiyle vazifesi olan köprüyü tutmadığı ve düşmanın geçmesine seyirci kaldığı söylenmektedir.

Park içerisindeki Murat Giray Han'ı temsil eden heykel
Viyana gezimize Osmanlı izlerini takip ederek devam edelim. Viyana numaralarla ifade edilen bölgelere ayrılmış. En tarihi ve merkezi yeri ise 1. Viyana. İşte burada bir binanın köşesinde ufacık, yalınkılıç düşmana saldıran bir Osmanlı askerini tasvir eden heykelciğe rastlıyoruz.

Çerkez Dayı 
Viyana surlarında açılan bir delikten içeri giren Çerkez Dayı arkasından kendisini kimsenin takip etmediğini görür, fakat geri dönmek varken yalınkılıç düşmanın üzerine atılır.

"Türk" korkusunun ve İkinci Viyana Kuşatması'nın izlerini bir çok yerde görmek mümkün. 1896 yapımlı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar yapılan Prater'deki dönme dolaba binmeden önce ufak bir müzeden geçiyoruz. Duvarlarda Viyana tarihinin önemli dönüm noktalarının resmedildiğini görüyoruz. Burada en önemli yerlerden birisini de Merzifonlu alıyor.



Yorumlar