Bu makalede “Hürriyet”e giden yol dizilerden geçmektedir!

Dizimizin adı Fringe. Ana teması alternatif evren.
Çeşitli bilimsel teorileri ispatlanmamış olsa da her bölümde inceliyorlar. Müthiş bilim adamı Walter ise bunları çözüyor.
Sonradan anlıyoruz ki; insanlar üzerinde yapılan bu bilimsel deneylerin menşei bu Walter. Adam ne yaptıysa her çalışması başkaları tarafından ilerletilmiş, sonuçlandırılmış. Bizim Walter’ıda akıl hastanesine tıkmışlar.
Neyse burada dizinin konusunu anlatacak değilim. Mevzu şu; Herkesin verdiği kararlarla hayatı şekilleniyor ya. İşte ver(e)mediği diğer kararları takip ederek hayatının nasıl şekillenmiş olacağına kafa yoran insanların muhayyilesinde oluşan bir kavram: Alternatif Evren.
Zihinlerinde çözüm bulamadıkları tek kavram: Ölüm.

Buradan C. Nolan’ın Inception filmine geçelim. (Bu kadar zamandır neden yazmadığımı da anlamışsınızdır)
İnsanların rüyalarına giren kahramanlarımız zihinlerindeki gizli bilgileri çalmaya çalışıyorlar ve bu işle ekmeklerini kazanıyorlar.
Bu tecavüze uğramak istemeyen bilgi sahipleri kendilerini uykuda kandırmasınlar diye eğitim alıyorlar. Bizimkiler de rüya içinde diğer rüyaya dalıyorlar. Oradan bir başka rüyaya.
Bir süre sonra derinlik hissini kaybediyorlar.
Rüyada olup olmadıklarını algılamaları için her biri kendilerine bir “inception” bulmuşlar. Bu cisme bakarak nerede olduklarını algılıyorlar.
Uykudan ise ölünce uyanıyorlar. Gerçek hayata dönüyorlar.

Buradan Spartacus dizisine geçelim. Roma’dayız. Kölelerin ve efendilerin, sınıf ayrımının bu derece sert olduğu bir toplum. Kölelerin hiçbir hakkı yok. Zevk için insan öldürmek, homoseksüel ilişki, tecavüz çok normal karşılanıyor.
Ve zulüm eden efendilerine karşı, Roma’ya karşı ihtilale girişen Spartacus. İkinci sezonu seyredemedik ama dizi tamamen görsel temalar üzerine kurulu. Tarihi birkaç incelik dışında öğrenilebilecek bir şey yok. Fakat herkese tavsiyem Roma dizisini seyretmeleri.

Bu kadar yüksek bir bakış açısı, bu kadar tarihi gerçekliğin perdeye yansıtılması olabilir mi? Roma İmparatorluğu’ndaki medeniyet, şehircilik, hamamlar neden onların mirası olan Avrupa toplumlarında olmadı. Bunun tek sebebi barbar kavimler mi?

Hristiyanlıktan kurtulmak isteyen ve kendilerini “aydın” olarak tanımlayan batılı bilim adamlarının en büyük dayanağı “Yunan medeniyeti” dedikleri ve temelinde Yunan felsefesine dayanan düşünce sistemi olmuştur.
Benim tahminim Roma’lıları putperest göstermelerinin sebebi Hıristiyanlığa olan haklı düşmanlıklarını desteklemektir. İşte dinle alakası olmayan bir toplumun kurduğu medeniyet sloganı kendilerine rehber olmuş olmalı.
Sarıldıkları diğer dayanak ise Yunan felsefesi olacaktır. Belki de batılıların Yunanlıları isyana teşviklerinin ve Osmanlı tabiyetinden ayrılmalarını desteklemelerinin en önemli sebeplerinden biriside içten içe Yunan felsefesine ve filozoflarına olan sevgileri olmalı.

Başka bir yazımda Osmanlı toplumuna atılan “Hürriyet” fitnesini ve bunu  destekleyen batının “aydılanma” kavramını incelemeye çalışacağım. 

Yorumlar