Brövedeki fotomontaj resim


Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın brövesini hatırlarsınız. Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök zamanında bröve değiştirilmiş, gelen tepkiler üzerine bu değişiklikten vazgeçilmişti.

Brövede Mustafa Kemal'i Kocatepe'ye çıkarken gösteren resimden esinlenilmişti. Resim Mustafa Kemal'in fotoğraf subayı Esat Nedim (Tengizman) tarafından çekilmişti.

Esat Nedim daha sonraki hatıralarında bu resimle beraber Mustafa Kemal'i karlar üzerinde uyurken gösteren resmin de fotomontaj olduğunu itiraf etmiş olduğunu öğrendim.

Tarihimizde başka hangi olayların çarpıtılıp, montaj edildiğini merak etmemek insanın elinde olmuyor. İlkokul'dan beri belirli bir sistemle başkalarının öğretmek istediği bir tarihi öğreniyor, senaryosu sonradan çeşitli kişiler tarafından yazılmış bir filmi seyrediyoruz.

"Milli" bir eğitimin "milli" adı verilen tarihini insanlar öğrenmek zorundalar. Bu "milli"liğe aykırı birşey söylediğiniz zaman da sizi topa koyuyorlar.

Gün geçtikçe daha özgür, fikir hürriyetinin olduğu bir Türkiye'de yaşamaya başlıyoruz. Dolayısıyla "milli" tarihe itirazlar her geçen gün artmakta, memnuniyetsizlikler dile getirilmekte. Yalan söylerek bir yere varılamayacağını  zeki geçinen devlet büyüklerinin zamanında akıl etmesini beklerdik.

Yorumlar