Jaipur - Gezi Notları (Hindistan)

Pembe şehir Jaipur'a hareket ediyoruz. Jaipur, Rajistan eyaletenin başkenti. Agra'ya yaklaşık 250 km mesafede. Binaları, sarayları pembe renkli taşlardan yapıldığı için Pembe şehir denmektedir. Eski Jaipur şehri surlarla çevrilidir, 7 adet kapısı bulunmaktadır.

Rajistan, Maharacaların, Rajputların kenti. Jaipur maharaca Jai Singh II tarafından 1727 senesinde kurulmuştur. Maha-raca, büyük hükümdar demektir. Rajistan'ı yönetenlerin ünvanıdır. Türkçeye mihrace olarak geçmiştir. İngiliz döneminde Rajputana eyaleti altında yine Maharacalar tarafından idare edildi. 1949 senesinde Hindistan birliğine dahil oldular.

Hava Mahal
Şehrin biraz dışında Amber bölgesi var, buradaki Amber Kalesi Kacvahalılar tarafından yapılmıştı, kalenin son halini Jai Singh vermiş fakat daha sonra kendisi Jaipur şehrini kurmuştu. Sarayını da buraya taşıdı.


Amber Kalesine öğleye kadar fil üzerinde çıkmak mümkün. 25 dakikalık bir yolculukla filler sizi kalenin ilk avlusuna kadar çıkaracaklar. Divân-ı Âm, Divân-ı Hass, Şiş Mahal, Ganeş Kapısı, Hamamları, Harem bölümü bulunuyor. Amber Kalesinin arkasında, tepede Jaigarh Kalesi bulunuyor.

Amber Kalesi
Filler Amber Kalesine doğru çıkıyor

Amber Kalesi,safran bahçeleri
Harem bölümünde 12 ayrı oda bulunuyor. Hemen üst katta maharacanın kaldığı yer ve buradan her odaya ayrıca gidebildiği yollar bulunuyor. Maharaca istediği yolu kullanarak istediği odaya, 12 eşinden birisinin odasına gidebiliyor.


Ganeş Kapısı
Türk Hamam'ı sarayın alaka çeken yerlerinden birisi. Taşların üzerindeki boyamalar ise görmeye değer.

Türk hamamı

Türk hamamında bulunan duvar boyaları

Divân-ı Has

Aynalı saray (Şiş Mahal)

Harem bölümü, ortada büyük avlu, kenarda hanımlara ait odalar ve avluları bulunuyor

Amber'den Jaipur'a doğru giderken solda Man Sagar gölü üzerinde Jal Mahal bulunuyor. Su sarayı diyorlar. Arkasında baraj duvarları görülebiliyor.

Jal Mahal
Yol üzerinde şeker kamışı ve hindistan cevizi suyu yapan seyyar satıcılar görüyoruz. Şeker kamışlarını teker teker ezerek suyunu çıkartıyor. İlk başta içmeye çekinsem de tadı güzel. Hindistan cevizinin tadını ise, alışık olmamıza rağmen, o kadar sevemedim.

Şeker kamışı suyu ve yanında Hindistan cevizi tezgahı
Hava Mahal, arkasında bulunan City Palace'ın (Şehir Sarayı) ön duvarı gibi. Arkasında saray bahçeleri bulunuyor. Burası saray kadınlarının hava aldıkları ve şehri izledikleri yer. Balkon gibi.

City Palace kapısı

Pembe taşlı mimari tüm şehirde göze çarpıyor
Mübarek Mahal
City Palace'ın sakinleri şu anda maharacaların torunları. Saray bunların kontrolünde. Rajistan bayrağı saray üzerinde dalgalanıyor. Dalgalanan iki bayraktan birisi diğerinin dörtte biri büyüklüğünde. Eğer çift bayrak dalgalanırsa ailenin içeride olduğu anlaşılıyor.

Rajistan bayrağı, maharacalar sarayda ise iki bayrak dalgalanıyor

Maharaca Jai Singh
Mübarek Mahal ve Chandra Mahal (Ay Mahal) bölümleri ve müze olarak kullanılan bölümleri bulunuyor. Saray 1732 senesinde tamamlanmış. Mübarek Mahal mimarisinde İslam mimarisi etkisi görünmekte, şu anda müze olarak kullanılıyor. Chandra Mahal'in sadece ilk katı ziyaret açık, diğer katları kullanılıyor.

Chandra Mahale girmeden önce geçtiğimiz bir avlu bulunuyor. Bu avluda 4 mevsim için 4 kapı var. Her bir kapıda o mevsime özel figürler bulunuyor.

Avluda bulunan dört mevsimli kapılardan sonbaharı gösteren tavus kuşu figürü

City Palace içinde gümüş bir su tankı dikkat çekiyor, Mihrace İngiltere ziyareti esnasında içme suyunu bununla taşımış.

Jai Singh II aynı zamanda astronomi ile de ilgili. Sarayın hemen yanında bir gözlemevi kurmuş: Jantar Mantar. Burada mevcut güneş saatinin 10 katı büyüklüğünde ve saniye derecesinde hassasiyeti olan bir saat daha yapılmış. Buradaki yapılar yıldızların konumu, yüksekliği, güneş tutulması, burçlar gibi astronomik hesaplamalarda kullanılmış.

Jantar Mantar, saat hesaplama
Güneşin gölgelerine göre mevsimleri hesaplanıyor

Eskiden bilinen 7 gezegen, içlerinde ay da var
Jaipur'da Albert Müzesi çok ziyaretçi alan yerlerden birisi; şehrin en eski müzesi. İngiliz mimarisi ile Hint, Babürlü mimarisi karışımı bir bina.

Jaipur'un değerli taşları meşhur. Taş işçiliği ve kumaş boyamasında iddialılar.

Kumaş üzerine yaptığı boyalarla fil resmi ortaya çıkıyor; bize hediye ediyor
Maymunlar tapınağı ismi verilen bir yer var. Buraya gidemesek de maymunların yoğun olarak bulunduğu bir yerden geçiyoruz, gerçekten bu kadar maymunu bir arada hiç görmemiştim.




Yorumlar