Roma II - Gezi Notları (İtalya)

Roma'yı yorulmadan gezmek için en az 3 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Meydanları, çeşmeleri, Kolezyumu, Forumu, Tiber Nehrini acele etmeden dolaşın. İtalyanlar ne kadar çok konuşuyor; hissedin. Pizzalarını, spagettilerini tadın, dondurmasını unutmayın.

Roma'nın tarihini kısaca anlattığımız bir önceki yazımızda belirttiğim gibi Roma, tarihle iç içe yaşanan, görmeye değer bir şehir.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi, sadece Türklerin aşk çeşmesi dediği söyleniyor. La Dolce Vita filmine fazla kaptırmışız kendimizi galiba. Trevi çeşmesine atılan bozuk paraları her gece toplayıp fakirlere veriyorlarmış, günlük hasılat 3000 €. Trevie üç yol anlamına geliyor.

Fontana di Trevi 
Roma içi seyahat için Roma Pass almakta fayda var. Hem Roma içi tüm ulaşım araçlarında, hem de Kolezyum'un da içinde bulunduğu görülecek yerler listesinden istediğiniz iki tanesinde kullanabiliyorsunuz.

Parislilerin Eiffel'i sevmedikleri gibi Romalılar da II. Victor Emmanuel Anıtını sevmiyorlar. Roma'ya yakışmadığını biz de tasdik ettik. Bembeyaz bir anıt, arkasında kalan tarihi manzarayı da bozmuş. Romalılar buna düğün pastası diyorlar. Hemen önünde Piazza Venezia var.

İspanyol merdivenleri
İspanyol merdivenleri (Scalinata della Trinita dei Monti) Roma'nın en çok turist çeken yerlerinden. Adını yanındaki İspanyol elçiliğinden alıyor. Burada anlamsız bir şekilde oturmak turistik bir faaliyet sayılıyor.

Vatikan'ı Roma'dan ayıran duvarlardan bir bölüm
Vatikan Roma sınırları içerisinde Papa'nın hükümdar olduğu ayrı bir devlet Bir sonraki yazıda ayrıca anlatmayı planlıyorum.

Resim yazısı ekle
Tiber'in üzerindeki tarihi Ponte Sant’Angelo'dan geçiyoruz. Karşımızda Castel Sant'Angelo. İmparator Hadrian için yaptırılmış. Papanın evi ve hapishane olarak kullanılmış. Vatikan ile burayı birbirine bağlanan gizli bir alt geçit olduğu söyleniyor. Fatih Sultan Mehmet Han'ın oğlu Cem Sultan meşhur avrupa macerasının bir kısmını burada geçirmiştir.

Köprüden Castel Sant'Angelo
Ve Roma'nın simgesi Colosseum'dayız. Roma halkının bir araya gelip çeşitli gösterilerin tertip edildiği yer; daha çok popüler gündemin etkisiyle bize gladyatörleri hatırlatıyor. Sadece açılış merasimi 100 gün sürmüş. 50 bin kişi kapasiteli, 80 ayrı girişi var.

Kolezyum

Kolezyum

Kolezyum
Kolezyum'un hemen yanındaki Constantinus Kemeri ve sonrasında Roma Forumu'na giriş yapıyoruz.
Konstantin Kemeri, I. Konstantin'in kazandığı zafer anısına dikilmiş ve günümüze ulaşmış. İmparatorluğun merkezini kendi ismini taşıyan Konstantiniyye'ye taşıyan budur.

Constantinus Kemeri

Kolezyum
Roma Forum; burası Roma şehir merkezi, tapınaklar, devlet daireleri, okulları burada. İşte Antik Roma. Roma uzun yıllar buradan yönetilmiş. 

Roma Forumu (Forum Romanum)
İmparator Domitian tarafından kardeşi Titus'un ölümünden sonra onun zaferleri için yaptırılan Titus Kemeri. Roma Forumu'nun içerisinde yer alıyor.

Roma Forum'da bulunan anıtlar sizi iki bin yıl eskiye götürüyor

Collesium, Forum Romanum ve Collis Palatium'u gösteren harita

Forum'daki sergide gösterilen ve Manastır'da bulunan bir cami


Roma Forumundaki anıtlar
Forum'un hemen yanında bulunan Palatino Tepesi ise eski imparatorluk saraylarının bulunduğu ve Roma'nın yedi tepesinden birisi sayılan, efsaneye göre Romus ve Romulus'un bulunduğu yer.



Resim yazısı ekle

Roma eskiden nasıldı?

Antik Roma'nın modellemesi
Pantheon'un MÖ 25 yılında yapıldığı ifade ediliyor. İçinde aralarında II. Emmanuel ve Rafael'in de bulunduğu mezarlar var. Tepedeki oculus ise tek ışık kaynağı.

Pantheon'un kapısı

Pantheon'da bulunan II. Victor Emmanuel'in mezarı, İtalyan birliğinin ilk kralı idi

Pantheon'da bulunan Rafael'in mezarı
Pantheon sonradan Katolik kilisesine çevrilmiş. Kubbesi Floransa Duomo'ya ve İstanbul Ayasofya'ya örnek olmuş. Hemen önünde çok hoş bir meydan var: Piazza della rotonda.
Pantheon ve önündeki küçük meydan
Pantheon'un tepesindeki açıklık buranın tek ışık kaynağı. Buradan giren yağmur damlaları kubbenin altına açılan yollardan akarak içeriye su birikmesini engelliyor.
Pantheon'un ışık kaynağı Oculus 
Piazza Novana çok hareketli bir meydan. Hemen ortasında bulunan bina ise Brezilya büyükelçiliği. Burası zamanında oyunların düzenlendiği stadyum olarak tasarlanmış. Meydanda üç çeşme var; Neptün çeşmesi (Fontana del Nettuno), ortada Dört Nehir çeşmesi (Fontana dei Quattro Fiumi) ve Moor çeşmesi (La Fontana del Moro).

Piazza Novana
Roma'nın bir diğer ilgi çekici meydanı ise Piazza Popolo, geniş ve güzel bir mekan. Bu iki meydan bir Roma gezisinde mutlaka görülmeli. Meydanın tam ortasında II Ramses anıtı ve çeşmeler bulunuyor. Meydana açılan Via del Corso ile uzun bir yürüşle Victor Emmanuel anıtına ulaşılıyor.

Roma Termini
Roma Termini'den İtalya'nın diğer şehirlerine bölgesel ve hızlı trenlerle yolculuk yapılabilir. Fiyatları bileti aldığınız zamana ve tren tipine göre değişiyor. Ayrıca A ve B olmak üzere buradan iki metro hattı geçiyor.

Viyana kuşatmasında ele geçen Osmanlı sancakları
Santa Maria della Vittoria kilisesine girince hemen arka taraftaki koridorun açıldığı bölümde Viyana kuşatmasında ele geçirilen Osmanlı'ya ait sancakları görmüş olacaksınız. Her ne kadar çok yıpranmış olsa da üzerindeki figürler az çok belli oluyor.

Borghese Parkı
Piazza Popolo'dan yukarıya doğru yürüyerek çıktığınızda Borghese Parkı'na ve burada bulunan Villa Borghese'e ulaşabilirsiniz.

Borghese Parkı
Park içinde bisiklet kiralayarak gezilebilir, bazı yerleri yokuş olsa da değer.

Roma'ya gidince Roma Camii'ne de uğrayalım istedik. Yine Piazza Popolo'dan banliyö trenine binerek Compo Sportivi'de inip tren istasyonun karşı tarafına geçiyorsunuz. Hemen caminin küçük minaresini göreceksiniz. Kapıda güvenlik var, içeri gidip kütüphanesine baktık, görevlilerle konuştuk. Belki namaz vakti olmadığından çok kalabalık değildi.

Roma Camii

Roma Camii


Banliyö treni

Roma'nın dondurması ve resimde görünen arabaları meşhur
Roma'da görülmesi gereken yerlerden birisi de Tiber'in diğer yakası, Trastevere. Merkezden uzak, güzel sokakları ve kendine has bir havası var.

Yorumlar