Napoli - Gezi Notları (İtalya)

Yaklaşık 550 yıl Napoli Krallarının hüküm sürdüğü Napoli'deyiz. Güney İtalya'da, kuzeydeki İtalyanlara pek benzemeyen insanların yaşadığı bir şehir burası. İtalya'nın Campania bölgesinin başkentidir. İtalya'nın nüfus bakımınan üçüncü büyük şehridir.

Napoli'ye Roma Termini'den neredeyse saat başı kalkan trenlerle bir buçuk saatte ulaşılabilir. Piazza Garibaldi'deki Napoli Centrale varmış olacaksınız. İtalya'da zaten her şehirde Garibaldi ismini görmek mümkün. Giuseppe Garibaldi İtalya birliğini sağlayan en önemli figürlerden birisi olarak tanınıyor. İtalyanların milli kahramanı.

Castel Nuovo

Castel Nuovo, yani yeni kale Sicilya Kralı tarafında 13. yüzyıl sonlarında yaptırılmış. Kral I. Charles Palermo'da bulunan krallık merkezini buraya taşıdığı için yeni bir kraliyet sarayı yapılmasını emrettikleri için "Yeni" ifadesi kullanılmıştır.

Napoli Kraliyet Sarayı
Piazza Plebiscito'da bulunan Kraliyet Sarayı, Napoli Krallığının idara edildiği 4 saraydan birisidir. Napolyon savaşlarından sonra güney İtalya'da kurulan Sicilyateyn (İki Sicilya) Kraliyeti döneminde Bourbon hanedanı tarafından kullanıldı.
Piazza Plebiscito'da sağ tarafta Kraliyet Sarayı, hemen karşıda Galleria Umberto I
Şehrin ana meydanı olan Piazza Plebiscito çok geniş bir alana sahip. Gözünüze yakın gibi gözüken karşıdaki binalara ulaşma için çok yürümeniz gerekecektir.

San Francesco di Paola  
Şehrin ana meydanı olan Piazza Plebiscito'da bulunan ve Roma'daki Pantheon'u hatırlatan mimarisiyle dikkat çeken San Francesco di Paola Klisesi bulunuyor.

Galleria Umberto I
Napoli için internette bir resim araması yaparsanız karşınıza çıkacak bir çok resim Galleria Umberto'ya ait olacaktır. 1891 yılında tamamlanan bu tarihi kapalıçarşı (alışveriş merkezi) görülmeye değer. Burada bir kahve içmenizi tavsiye ederim.

Via Toledo, eski ve tarihi bir cadde. Bir çok büyük mağazaların bulunduğu bir yer. Galleria Umberto'nun arka kapısından çıkıp 1536 senesinde tasarlanan bu cadde görmeye değer.

Napoli, kuzeye göre daha ucuz bir yer. Pizzası ise yine kuzeyin pizzalarından daha lezzetli. Çeşmelerden akan sular içilebiliyor. En meşhur içeceklerinden birisi de malum cappuccino; eğer sıcak olmasını söylemezseniz ılık bir kahve ile karşılabilirsiniz.

Galleria Umberto I'de kafelerde oturan kalabalık
Napoli'ye giderken herkesin "aman cebinize dikkat edin" korkutmalarını çok ciddiye almayın. Ciddiye alın tabii ama seyahatinizi engelleyecek kadar "çok" olmasın. Napoli'de merkezi idarenin nüfuzu çok değil, bu sebeple idareyi ellerinde tutanlar için başka parametreler söz konusu. Göreceğiniz çöp yığını vb. gibi garip karşılayacağınız şeylerin sebebi bu. Zaten İstanbul gibi bir yerde yaşayanlar için Napoli korkulacak bir şehir olmayacaktır. 

Birine yol soracak olsanız, tavsiye edeceği otobüsü anlattıktan sonra aman cebinize dikkat edin işaretini mutlaka yapacaktır. Adamı ayakta soydukları ve özel taktikleri olduğu belli ama tekrar söylüyorum ki bu korkuyu abartmanın anlamı yok. 

Arabaların tamponları vurulmuş, ezilmiş bir halde. Adamlar madem tampon yapmış o halde parketmek için aynaya bakmaya falan lüzum yok, ses gelince durup manevramı yaparım mantığındalar. 

Napoli'nin sokakları ve çamaşır asılı pencereleri güzel bir manzara ve şehir havası sunuyor. 

Garibaldi Meydanında müslümanların işlettiği dükkanlar var. Orada yol sorduğumuz genç bir müslüman İtalyan orijinli. Sonradan müslüman olmuş, tarif etmek yerine, bizi gideceğimiz yere kendisi götürdü, dayanamayıp bir şeyler hediye ettik. Çok sıcak ve etkileyici hikayesi var.

Napoli sokakları

Sultan II. Abdulhamid Han'ın hanımı Behice Mean Sultan burada bir süre kalmış. Behice Sultan 1900 senesinde evlenmiş. Nureddin ve Bedreddin isimli ikiz şehzadeleri dünyaya getirmiş. Sultan tahttan indirilip Selanik'te ikamete mecbur tutulunca Behice Sultan İstanbul'da kaldı. 1924'te hanedan yurt dışına sürüldüğünde oğlu ile birlikte gitmeye mecbur kaldı. Napoli'ye Via General Orsini'ye yerleşti, oğlu Paris'e gitti. Orada vefat etti fakat Behice Sultan ölene kadar oğlunun vefatından haberdar olmadı. 1969 senesinde İstanbul'a geldikten 7 ay sonra vefat etti. Cenazesi çok kalabalık olup, Sinan Paşa Camii'nde Merhum Hüseyin Hilmi Işık tarafından kıldırılmış, omuzlar üzerinde Yahya Efendi Dergahı'na defnedilmişti (1). 

Napoli'ye gelenlere en önemli tavsiyem buraya 40 dakika mesafedeki Pompeii'yi ziyaret etmeleri. Napoli Centrale'den Circumvesuviana'yı kullanarak çok rahat gidebilirsiniz. 

(1) Kaynak: Ekrem Buğra Ekinci, http://www.ekrembugraekinci.com/pdfs/behiceSultanla6ay.pdf, Erişim: 01 Haziran 2014

Yorumlar