Torino - Gezi Notları (İtalya)

Cote d'Azur için yola çıktık, buralara kadar gelmişken dönüşümüzü yine Cenova'dan yapacağımız için Como'yu görmeye karar veriyoruz. Gece Torino'da konaklayıp, sabah öğleye kadar bu şehri geziyoruz.

Torino, İtalyanca küçük boğa anlamına geliyor. Şehrin flamasından da bunu anlayabiliyoruz. Alpler'le çevrili bir alanda yer alıyor. Bir dönem İtalya'nın başkenti olan şehir ekonomik anlamda güçlü. FIAT burada üretiliyor.

Torino
Sokaklarında yürümek keyifli. Kaldırımların üstü genelde kapalı, geniş bir koridordan yürüyormuş gibi oluyorsunuz. Yön bulmak çok kolay, sistematik bir şehir yapısı var.



Kaldırımların üzeri kapalı


Torino'yu Po Nehri ikiye ayırıyor, nehir üzerinde tarihi bir köprü; Ponte Vittorio Emanuele bulunuyor. Köprüden karşıya geçerek çıkabileceğiniz tepeden Torino manzarasını tüm detaylarıyla görebilirsiniz.

Ponte Vittorio Emanuele
Torino'nun her yerinden görülebilen bir yapı var, ilginç bir mimari. Daha sonra isminin Mole Antonelliana olduğunu  öğrendiğimiz bu yapı Torino'nun simgesi olmuş. Şu anda Ulusal Sinema Müzesi (Museo Nazionale del Cinema) olarak kullanılıyor. 1889 senesinde tamamlanmış. İlk planlandığında sinagog olarak düşünülmüş. Başkent Torino'dan Floransa'ya taşınınca inşası uzun süre durmuş.

Mole Antonelliana
Piazze Castello geniş bir meydan. Royal Palace (Palazzo Reale) ve Palazzo Madama burada bulunuyor. Palazzo Madama ismi Savoy dükünün eşi Madama Maria Christina'dan geliyor. Şehrin 8 km dışında bulunan Venaria Sarayı'da Savoy Hanedanı tarafından kullanılırdı.


Palazzo Reale karşıda
İtalyan birliği sağlandıktan sonra İtalya Kralı olan II. Vittorio Emanuele bu Savoy hanedanındandır. Viyana kuşatması sonrası Osmanlıları ardı ardına yenen, Budin'i ve iki kez Belgrad'ı alan orduda önemli rol oynayan Prens Eugen de Savoy hanedanındandır.

Palazzo Madama
Palazzo Madama

Kraliyet Sarayı'na yakın bir yerde bulunan Duomo di Torino'da (San Giovanni Battista) sergilenen bir kefen (sacra sindone) Hazret-i İsa'ya atfediliyor. Sır gibi saklanan kefen üzerinde yapılan karbon testi neticesinde bunun 12. yy'dan kalma olduğu ispat edildi. Daha sonra kilise bunun kefen değil fakat kefenin etrafına sarılan başka bir bez parçası olduğunu iddia etti.

Duomo di Torino

Duomo di Torino ve çan kulesi

Burada Leonardo'ya ait tablo duvarda gözüküyor fakat orijinali Milano'da
Hristiyanlara göre Hazret-i İsa Yahudiler tarafından haça gerilerek öldürüldü, insanların doğuştan gelen günahlarına kefaret olması için bir süre cehennemde yandı, daha sonra dirilerek göğe kaldırıldı. Babasının sağ yanına oturarak ilahi bir mahiyete sahip oldu.

Hristiyan dünyasında bile tartışılan fakat çok fazla kurcalanmadan kabul edilen bir tanrının ölmesi, yanması, Rabbin bir günahın kefareti için başka çare bulamaması gibi acizlikleri bir yana, İslam inancına göre Hazret-i İsa değil fakat ona benzetilen başka birisi haça gerilmiştir. Hazret-i İsa ise göğe yükseltilmiş, kıyamete yakın yeryüzüne ineceği ve Mehdi ile buluşacağı bildirilmiştir.

Royal Palace'ın yanındaki arkeolojik kazı alanı
 
Torino'nun sokakları ve caddeleri çok sistematik

Meşhur, Caffe Vittorio Veneto

Yorumlar

Yorum Gönder