San Remo - Gezi Notları (İtalya)

San Remo'yu yakın tarihe ilgi duyan herkes bilir. Son padişah Sultan Vahideddin'in son senelerini geçirdiği şehir burasıdır. Hanedanın diğer üyeleri Menton, Nice gibi şehirlere yerleştikleri için kendisi de burayı tercih etmiştir.

Sultan Vahideddin, şehzade Mehmed Ertuğrul Efendi ve Zeki Bey Malta'ya çıkıyorlar
Sultan Vahideddin, ülkeden ayrıldıktan sonra Malta'ya buradan da Hicaz'a gidiyor. Filistin ve Mısır'a yerleşmek istedi fakat mümkün olmadı. Bu esnada İtalya Kralı III. Vittoria Emanuel kendisine ülkesine gelmesini ve istediği bir yerde oturmasını teklif ediyor. Şehzadeliği esnasında tanışıklıkları var. Hatta kral olduğunu İstanbul'da iken öğreniyor. İtalya'ya gitmeyi kabul ediyor fakat Müslümanların Halifesi bir Hristiyan kralın himayesinde bulunmamalı düşüncesiyle yer teklifini geri çeviriyor. Kendisini Cenova'da Kral ve Mussolini karşılıyor.


İlk ikametgahı dinamitin kaşifi Alfred Nobel'in evi Villa Nobel oldu. Daha sonra hanımları ve maiyeti de gelince daha geniş olan ve Villa Nobel'in karşısı istikametinde bulunan Villa Magnolia'ya (Villa Manolya) taşındılar.

Villa Nobel şu anda müze olarak kullanılıyor. Hatıra defterine Sultan Vahideddin'in ruhuna dua ettiğimizi ifade eden bir yazı yazdım. Villa Manolya ise dış cephesi aynı kalmakla beraber tamamen değişmiş, lise olarak kullanılıyor. Mülkiyeti ise San Remo belediyesine ait.

Villa Nobel
Villa Nobel'in bahçesinden görünüşü
Villa Nobel'in odalarından birisi

Hatıra defterine o esnada Sultan Vahideddin ile ilgili hissiyatımızı yazdık
Alfred Nobel ve dinamit
Villa Monalya'ya girince, tabii okul olduğu için görevliler mani oldular. Biz burada yaşayan son sultanın kaldığı yeri görmek istediğimizi ifade ettik. Lisenin İngilizce öğretmeni bizi görünce çok sevindi, kendisi bir dönem İstanbul'da kalmış, sultanın burada ikamet ettiğini biliyor. Bizi sınıfına çıkardı; çocuklara Osmanlıların son sultanı Vahideddin Han burada ikamet etti, ziyaretçiler İstanbul'dan geliyor, onlara binayı gezdireceğim siz sessizce sınıfta oturun dedi.

Villa Manolya, via delle Magnolie üzerinde

Villa Manolya
Villa Manolya şu anda lise olarak kullanılıyor
Eskiden kalan sadece birkaç figür bulunuyor
Villa Manolya'nın içi tamamen yeniden düzenlenmiş
Tabi binanın içinde gezecek bir şey yok, o zamanı hatırlatan bir şey de yok, sadece giriş katında bir odada eski bir duvar süsü ve saat bulunuyor. Lütfen buraya bir yazı asın, insanlar burada bir padişahın kaldığını ve hatta burada vefat ettiğini öğrensinler diye ricada bulunduk. Yetkililer ilgileneceklerini belirttiler.

Villa Manolya'dan deniz manzarası
Restorasyon tarihi

Binanın eski planları Imperia'da tapu müdürlüğünde bulunabilir dediler. İlgilenen araştırmacılar olursa buradan eski planlarını çıkartabilirler.

Malumunuzdur, burada ikamet eden sultan, büyük sıkıntılar ve maddi yokluklar içinde vefat ediyor. Kendisi memleketi terk etmek zorunda bırakıldığında hazineden hiç bir şey götürmüyor. Bazen taaccüp ediyorum, bu sıkıntıya değer miydi? Zaten senin paran değil mi? Keşke rahat edecek kadar alsaydınız... Fakat kemalistlerin saldırılarını görünce iyi ki böyle yapmamış diyorum. Halkın gözünden düşürmek için bunu da istismar ederlerdi...

Sultan Vahideddin'in tabutu, Villa Manolya'nın salonunda bekletiliyor
Vefat edince cenazeye haciz koyuyorlar. Esnafa borç var. Hatta talihsizlikler bununla da sınırlı değil, San Remo Gazinosunda zaten elde avuçta kalan az bir parayı da yaveri ve eski kayın-biraderi Zeki Bey kumarda kaybediyor.

San Remo Gazinosu
Gazinonun giriş kapısı
San Remo Gazinosunda Sultan, Kral ve Mussolini ile görüşüyor.

Cenazeyi gece kaçırıp Şam'a götürüyorlar. Orada Selimiye Camii'ne defnediliyor. Haczi kızı Sabiha Sultan kaldırtıyor.

Sultan'ın Şam'da bulunan kabri

San Remo'nun sahili görmeye değer, buradan yürüyerek Old Town yani eski şehre ulaşabilirsiniz. Burası hoş ve havası mutedil bir İtalyan Rivierası. Müzik festivali meşhur.

San Siro meydanı görmeye değer. Balkonlarda asılı çamaşırlar şehre ayrı bir hava katıyor. Eski sokakları çok dar. Hatta karşılıklı evler arasında kemerler var.

San Remo sahili

San Remo eski şehri geziyoruz





Tarihi San Remo haritası


Yorumlar