Amsterdam - Gezi Notları (Hollanda)

Yeni bir seyahate fakat tatsız başlıyoruz. Arkadaşlarımızdan birisi Yeşilköy'de pasaportundaki bir problem sebebiyle yolculuğa devam edemiyor. KLM Havayolları ile sabah 6'da kalan arkadaşlarla yola çıkıyoruz.

Amsterdam'ı çok ilgi çekici bir seyahat noktası olarak düşünmemiştim, fakat en azından görmeye değer bir coğrafya olduğunu ispat etti.

Fotoğraf karesine sığdırmak zor. Arkada Rijkmuseum gözküyor. 
Şehrin bana göre en alaka uyandırıcı özelliği deniz seviyesinin altında olması. Hatta Schiphol Havaalanı deniz seviyesinden 4-5 m kadar aşağıda. Buraya gelene kadar Amsterdam'ın meşhur yel değirmenleri hakkında bir merakım da olmamış burası için ne kadar elzem olduğunu düşünmemiştim.
Amsterdam'ın kanal boyu uzanan meşhur evleri

Eski Amsterdam animasyonu
Şehrin ilk kurulan bölümü, Amstel Nehri kenarında kurulmuş. 
Amsterdam deniz seviyesinin altında bir şehir
Hollanda'nın dünya üzerindeki sömürgelerini gösteren harita
Amsterdam'ın sadece sokaklarını gezmek bile yeterli. Gezi notlarında bir çok müze tavsiyesi okuyacaksınız; hiç birini ciddiye almamanızı tavsiye ediyorum. Bir bisiklet kiralayın ve sokak sokak gezin.

Amsterdam sokaklarında düzgün, sağa sola yatmamış ev göremedik


Amsterdam evleri
Kanallar


Amsterdam için kullanılan kuzeyin Venedik'i ifadesini duymuşsunuzdur. Denizden içeri uzanan Amstel nehri ve bunun etrafına açılan 4 ana kanal ve bunları bağlayan diğer kanallarla birlikte gerçekten Venedik'i andırıyor. Amstel Nehri üzerine kurulan ilk setten ismini alan Dam Meydanı nehirle beraber şehrin isim kaynağı.

Dam Meydanı

Kraliyet Sarayı

Dam Meydanı şehrin merkezidir. Girilmesini tavsiye etmediğim Madamme Tussaud Müzesi ve girmeye fırsat bulamadığım Kraliyet Sarayı bu meydanda. Kraliyet ailesi (evet; Hollanda'da monarşi var,) Lahey'de yaşıyor. Hollanda Krallığı'nın başkenti anayasaya göre Amsterdam fakat fiilen Lahey (Den Haag)'dır.

Kraliyet Sarayı

Madamme Tussaud Müzesi
Niuve Kerk, Dam Meydanından bulunuyor. 14. yy'da inşa edimiş. İsmindeki "yeni" ifadesi Oude Kerk'ten sonra yapılmış olmasından kaynaklanıyor.

Amsterdam kanallarında dolaşırken tekne evler göreceksiniz. Evet bunlar ev olarak kullanılıyor ve yerleri de bu kanalların kıyıları. 50'lerde yaşadıkları iskan problemini bu şekilde aşmışlar. Bu şehirde bir yer sahibi olmak zor.

Tekne evler
Tekne evler

Spui meydanına yakın bir yerde bulunan Begijnhof Amsterdam'ın en ilginç mekanıdır. Yol üzerinde farketmesi çok güç bir kapıdan içeri giriyorsunuz ve karşınıza eskiden rahibeler kaldığı, sessiz sakin bir avluya çıkıyor. Etrafında evler bulunan bu bahçede Amsterdam'ın en eski evi de bulunuyor.

Begijnhof'a sessiz olmak kaydıyla giriş serbest

Begijnhof'a girmek için cadde üzerindeki kapısında bulunan bu küçük levhayı görmeniz gerekiyor. 

“Çiçek Pazarı” (Bloomenmarket); birbiri ardına sıralanmış çiçek ve tohumlarını satan dükkanlar. Çok merakım olmamasına rağmen alakamı çekti. Lale soğanı alıp İstanbul'a getirdik. Halbuki lale Osmanlı'ların Avrupalılara tanıttığı bir çiçekti. Osmanlı tarihinin bir dönemine ismini vermiş, Osmanlı estetiğinin en zarif olduğu ve en zirveye ulaştığı bir dönemin sembolü olmuştu. Fakat tarih tekerrür etti ve Avrupa'dan önce sanayi inkılabını başlatan Sultan III. Ahmed tahttan indirildi, Nevşehirli İbrahim Paşa linç edildi. Bu sefer derin güçlerin piyonu Patrona Halil isminde bir Arnavut idi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Avrupa yolculuğuna çıkan lalenin bazı çeşitleri Amsterdam'da bir ev satın alabiliyordu.

Bloonmenmarket - Çiçek pazarı
Central Station tarihi bir bina, şehrin ana tren istasyonu. Arkasında deniz bulunuyor. Hemen yakınlarında bisiklet park yerleri bulunuyor. Kat kat. Bu kadar bisiklet belki tüm Avrupa'da yoktur.

Katlı bisiklet park alanı, Amsterdam Centraal ise arkada görülebiliyor
Jordaan Mahallesi görmeye değer; Yamuk evler, eski evler, Tarihi evler. Öne, yana yatık hoş evler. İlk kat pencerelerinin büyük olmasının sebebi yüklerin bu kata taşınmasını kolaylaştırmak. Evlerin çatısına yakın bir kanca bulunuyor, buradan halatlarla eşyalar pencerelerden taşınıyor. Bazı evlerde resimler var, bunlar o evin numarası mahiyetinde.

Amsterdam evleri
Kanallarla şehrin içlerine ulaşmak mümkün

Meşhur I Am'sterdam yazısı Museumplein'da bulunuyor. Rembrandt'ın eserlerinin de sergilendiği Rijksmuseum bu meydanda bulunuyor.

Museumplein
Anne Frank Huis, önünde devamlı kalabalık bir topluluğun bulunduğu; II. Cihan Harbi esnasında 8 kişiyle birlikte 2 sene saklanan ve yazdığı günlükle meşhur olan Anne Frank'ın evidir.

Anne Frank'ın saklandığı ev
Bize her ne kadar garip gelse de Amsterdamlıların kültürlerinin bir parçası olan bisikletler her yerdeler. Dört yaşındaki çocuk bile iki tekerlikli ahşap bisiklet kullanıyor. Dört tane öğrencisi olan bir anaokulu öğretmeni bisikletlinin önündeki kabinde bunları taşıyor. Trafik ışıklarında bisikletler için uyarılar bulunuyor, bisiklet yollarının ise her yerde olduğunu zaten söylememe gerek yok. Sağ dönerken sağ, sola dönerken sol kolunuzu yola paralel olacak şekilde kaldırıyorsunuz; sinyal işaretiniz de bu oluyor.

Bisikletler için trafik ışıkları da var
Uyuşturucu satan dükkanlar göreceksiniz; çünkü satışı serbest. Dükkanın kokusuna dayanmak ise güç. Gündüzleri küçük çocukların, bisikletli insanların dolaştığı Amsterdam akşam saatlerinde farklı bir renge bürünüyor. Birbirine bağıran insanlar, vitrinlerde müşterilerini davet eden kadınlar. Fuhşu serbest bırakmışlar. Kadınlar bu vitrinleri kiralıyor ve müşterilerine bedenlerini satıyorlar.

Amsterdam'da bolca göreceğiniz uyuşturucu satan dükkanlardan birisi 


Vondelpark Amsterdam'ın en büyük parkı, Museumplein yakınlarında. Kaz ve ördekler Kraliçenin mülkü sayılıyor.

Vondelpark
Fatih Camii, Kiliseden çevrilmiş fakat kıbleyi tayin etme zahmetini girişmemişler; mevcut mihrabdan yaklaşık 30 derece sola dönmeniz gerekiyor.

Amsterdam Fatih Camii


Amsterdam Museum, şehrin uzun tarihini güzel bir konseptle anlatıyor. Bataklıkları nasıl ıslah ettiklerini, kanalları nasıl açtıklarını, kazıkların üzerine evleri nasıl inşa ettiklerini görüyoruz. Burada bulunduğumuz esnada İslamiyeti anlatan bir sergi tertip edilmiş; "Niçin müslüman oldular?" başlıklı, müslüman olan Hollandalıların kendi ifadeleriyle hikayeleri anlatılıyor. İslamiyet hakkında genel bilgilerin yanı sıra namaz, zekat, hac gibi başlıca ibadetlerin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili kısa bilgiler verilmiş ve kadınların örtünmesi anlatılmış.


Amsterdam Museum




"Niçin müslüman oldular" konulu bölüm


İlgili sergide namazın rükn'lerini anlatan bölüm
İslam'ın 5 şartı ve uygulamaları anlatılmış
Rembrandt Meydanı soluklanmak ve birşeyler içmek için tercih edilebilir. Hollandalı ressam Rembrandt'ın isminin verildiği meydanda Gece Devriyesi tablosunun figürleri bulunmaktadır.

Rembrandt Meydanı
Amsterdam'ın meşhur figürlerinden birisi de tahta ayakkabıları
Eşcinsel evlilik burada serbest, yıllara göre evlilik sayıları istatistikleri

Yorumlar