İslamabad - Gezi Notları (Pakistan)

Pakistan seyahatimiz başkent İslamabad ile başlıyor. İslamabad yeni kurulan bir şehir; tamamı devlet daireleri, mahkemeler, eyalet meclisleri, başkanlık ve cumhurbaşkanlığı binalarından müteşekkil.

Pakistan vizesi zor alınıyor. Turistik vizelerde de Pakistan'dan bir davetiye temin etmeniz gerekiyor. Biz herhangi bir güvenlik sıkıntısı ile karşılaşmamamıza rağmen beraber bulunduğumuz arkadaşlar bizden ayrılmayın, yalnız dolaşmayın diyerek gözümüzü korkutuyorlar.

İslamabad dahil, gezdiğimiz her şehirde polis kontrol noktaları bulunuyor. Arabanın içine kafalarını uzatıp bakıyorlar o kadar; daha ötesini henüz görmedik.

Pakistan'ın süslü araçları
Pakistan, daha doğrusu Hint alt kıtası uzun süre İslam hakimiyetinde kaldı, Emeviler'den Babürlülere kadar bir çok devlet kuruldu, bir çok alim ve evliya yetişti. Pakistan'da en büyük güvenlik önlemlerinin alındığı yerler ise bu zatların türbeleri. Türbe girişlerinde polis kontrolünden geçiyorsunuz, üzerinizde kamera varsa içeri almıyorlar. Güç bela İstanbul'dan geldiğimizi, fotoğrafları Türkiye'de göstereceğimizi anlatarak izin alabiliyoruz. Hatta bir keresinde yanımıza bir güvenlik görevlisi veriyorlar.
Pakistan vizenizin üzerine ayrıca askeri bölgelerde kalamaz ifadeli bir damga basılırsa, ayarlayacağınız otelin böyle bir bölgede olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu bölgede insanların yoğun olarak yaşadığı yer Rawalpindi şehir. Rawalpindi ile İslamabad'ı bir birinden ayıran noktaya zero point diyorlar. Devlet dairelerinin yoğun olarak bulunduğu yere ise Blue Zone. Özellikle blue zoneda fotoğraf çekmemeye dikkat etmeniz gerekiyor.

Pakistan parası Rupi; yaklaşık 10 Rupi 1 dolar ediyor.

İslamabad yani İslam Şehri;  Karaçi yerine başkent olması için 60'lı yıllarda kuruldu. Rawalpindi gibi nüfusu büyük bir şehrin hemen yakınında. Havaalanı Rawalpindi sınılarında. Zülfikar Ali Butto burada idam edildiği gibi kızı Benazir Butto'da 2007 senesinde burada düzenenlenen bir bombalı saldırıda öldürülmüştü.

İslamabad'ın en önemli yeri Faysal Camii. Mimarı eski Ankara belediye başkanlarından Vedat Dalokay'dır. Kocatepe Camii için düşündüğü proje burada inşa edildi, finansmanını ise Suudiler karşıladı.

Faysal Camii

Faysal Camii özellikle cuma ve bayram namazlarında avlusu dahil çok kalabalık oluyor


Faysal Camii kitabesi

Mimarı, Vedat Dalokay
Pakistan'da cami ve türbelerde farklı bir şeyle karşılaşıyoruz. Camilerin hemen önünde ayakkabılarınızı çıkartıp görevlilere teslim ediyorsunuz. Size bazen bir numara veriyorlar, çoğu zaman hatırlıyorlar. Avluya ayakkabı ile basamıyorsunuz. Döndüğünüzde sizi tanıyıp ayakkabılarınızı iade ediyorlar.

Pakistan'da bir çok şey geçim vesilesi yapılmış. Mesela ayakkabıları teslim ettiğiniz bu insanlara dönüşte ufakta olsa bir bahşiş veriyorsunuz. Arabanızı park ettiğiniz yerdeki insanlara hemen bir bahşiş uzatıyorsunuz.

Faysal Camii avlusu

Pakistan'da avludan itibaren cami ve türbelere ayakkabı ile girilemiyor



Faysal Camii'nin avlusunun hemen dışında Ziya-ül Hak'ın kabri bulunuyor. Kendisi 10 sene ülkeyi yönettikten sonra 1988 senesinde bir sabotajla uçağının düşürülmesi neticesinde hayatını kaybetti. Buradaki kabrin temsili olduğu söylendiği gibi cesedinin bazı parçalarının burada olduğu söyleniyor.

Ziya-ül Hak'ın kabri

Türbenin içinde sağ üst köşede resmi bulunuyor


İslamabad'da en çok ziyaret edilen yerlerden birisi de Golra Şerif ismiyle anılan Mehr Ali Şeyh Çeşti türbesi. Vehhabiler, Şiiler ve Kadıyanilerle çok mücadele ettiği söyleniyor.

Golra Şerif. Çeşti türbeleri çok süslü oluyor

Golra Şerif Camii

Türbenin bulunduğu yer

Pakistan'da bir çok yerde kulleteyn havuzlarından abdest alınıyor
İslamabad'tan sonraki durağımız Lahor. Lahor ile Pakistan arasında otoban bulunuyor. Pakistan yemekleri acı, benim gibi acı yiyemeyen birisi için çok bir durum. Ev sahiplerimiz bizi düşünerek acısız yaptık dediler. Acısızları bu ise acı yemekleri nasıl düşünemiyorum.

İslamabad ve Lahor arası yaklaşık 400 km. 

Pakistan'ın her yerinde KFC çok meşhur. Ama onların tavukları da acı

Kamyonların arkasında korna çalmamızı isteyen uyarılar mevcut

Düğün arabası. Pakistan genelinde evlenenler hemen ayrı eve çıkmıyor. Yakşalık 2 sene erkeğin ailesinin yanında evin nasıl geçindirileceğiniz öğreniyorlar. 



Yorumlar