Floransa - Gezi Notları (İtalya)

Floransa, Toskana'nın başkenti. Eskiden Toskana Dükalığına ait bir şehir. Arno nehrinin kenarına kurulmuş. Floransa (Firenze, Fiorentina) deyince akla gelen Rönesans ve Medici'ler. Floransa'nın bugünkü görünümüne ve tarihe olan tesirinde Medici ailesinin çok büyük bir rolü var. İtalya birliği sağlandıktan sonra Roma'nın birliğe katılmasına kadar kısa bir dönem İtalya'nın başkenti olmuştur.

Duomo ve hemen önündeki vaftizhane
İtalyan Rönesans'ı bu şehirde başlamış, Mediciler özellikle sanatçıları himaye etmişler, meşhur Leonardo da Vinci ve Michelangelo bu şehrin evlatlarıdır. Dante Alighieri'de Floransa'lıdır. Mediciler bir dönem iktidarlarını kaybetseler de soyları tükenene kadar önce Floransa Dükü olarak sonra Toskana Grandükü olarak burayı idare ettiler.

Meşhur Duomo; Santa Maria del Fiore
Duomo ve bulunduğu meydan şehrin önemli yerlerinden birisidir. Duomo'nun kubbesi çok uzaklardan görünmektedir aynı zamanda Floransa şehrinin sembolü durumundadır. Duomo'nun hemen yanında Campanile yani çan kulesi bulunmaktadır. Kuleye çıkıp şehir manzarasını seyredebilirsiniz.

Duomo'nun ön cephesi çok işlemeli ve süslüdür. İçini görmesiniz de olur. 
Duomo'nun önce cephesinden bir ayrıntı
Duomonun hemen karşısında Battistero di San Giovanni (vaftizhane) vardır. Sekizgen olarak yapılmıştır. Bronz kapısı çok meşhurdur, her panosunda ayrı bir tablo ve bir hikayesi bulunmaktadır. Museo dell’Opera del Duomo'da orijinali sergilenen kapının vaftizhanede görünen versiyonu birebir kopyasıdır.  

Lorenzo Ghiberti tarafından yapılan ve Katedral Meydanında bulunan Vaftizhanenin bronz kapısı 

Kapıdan ayrıntılar

Bronz kapıdan ayrıntılar



Kapıda bulunan sahnelerden bir tanesi

Şehrin SMN (Santa Maria Novella) tren istasyonu bulunmaktadır. İsmini hemen karşısında bulunan bazilikadan alan tren istasyonu ile İtalya'nın bir çok yerine kısa sürede gidilebilir. Özellikle Floransa'ya çok yakın mesafede bulunan, Siena, Pisa, Lucca gibi özel yerleri görmete fayda var. 

Santa Maria Novella Bazilikası ve Meydanı

İtalya'da özellikle bir çok şehirde "ortaçağ" kavramı turistik bir mana ifade ediyor. Kıyafetler, mekanlar, sokaklar ortaçağ sıfatını taşıyan şeyler buraya çok turist çekiyor.

Eski kıyafetli gençlerle resim çektirenler


Şehrin her köşesi, abartmıyorum her köşesi, heykellerle dolu. Bu kadar heykeli hayatım boyunca görmedim diyebilirim. 

Sanat'ın (art) Floransa ile eş değer bir anlamı bulunuyor
Gelelim meşhur Ponte Vecchio'ya. İlginç bir köprü; 2. Cihan Harbi'nden zarar almadan kurtulan tek köprü. Üstünde kuyumcular var. Arno nehriyle birlikte güzel manzara sunuyorlar.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Ponte Vecchio'dan diğer köprülerin görünüşü

Ponte Vecchio'ya şu anda kuyumcular ev sahipliği yapıyor

Ponte Vecchio; İtalya'nın genelinde çeşmelerden akan sular rahatlıkla içilebilir

Ponte Vecchio
Floransa'nın en önemli yerlerinden bir tanesi de Uffizi Galerisi. Burada İtalyan Rönesansına ait bir çok eser görülebilir. Medici ailesinin yönetim ofislerinden oluştuğu için Uffizi ismi verilen bu sarayda şu anda Medici koleksiyonu yer almaktadır.

Uffizi Galerisi
Piazza della Signoria eski şehrin yönetim merkezidir. Palazzo Vecchio burada bulunmaktadır. Kapsının girişinde Michelangelo tarafından 3 senede yapılan Davud heykeli bulunamtadır. 400 yıl burada kaldıktan sonra zarar gelmemesi için bir kopyası ile değiştirilip orijinali Akademi Galerisi'nde sergilenmektedir.

Piazza della Signoria ve Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio'nun avlusu

Hercules ve Casus

Rape of Sabine Woman; Sabinli kadınların Romalılar tarafından kaçırılmasını hikaye eder

Her şehirde kurulan pazarları da kaçırmıyoruz

Floransa sokaklarından
Pitti Sarayı, Ponte Vecchio'dan, Arno nehrinin karşısına geçtikten sonradır. Pitti ailesi tarafından Medici'lere gösteriş için yapımına başlanamış fakat adamlar iflas edip tarih sanesinden çekilmişler. Saray yine Medicilere ev olmuş.
Pitti Palace

Sarayın önü dinlenme mekanı ve kalabalık

Pitti Palace avlusu

Saraydan bir enstantane

Sarayın tavan işlemeleri
Sarayın ayrı bir biletle girilen Boboli Bahçeleri bulunmaktadır.
Pitti Sarayı ile Palazzo Vecchio arasında bir Vasari Koridoru, yani üstü kapalı bir geçiş alanı bulunmaktadır. Bu yol Ponte Vecchio ve Uffizi'den geçerek eski saraya ulaşmaktadır.

Floransa manzarası için mutlaka çıkılması gereken yer ise Michelangelo tepesidir (Piazzale Michelangelo). Buraya yürüyerek çıkın, zaten yorulmuş olacaksınız. Kahvenizi alın, fotoğrafınızı çekin, hemen karşıdaki duraktan bir otobüse atlayın ve şehir merkezine geri dönün.

Michelangelo tepesinden Floransa


Michelangelo tepesinden Ponte Vecchio

Michelangelo tepesinden Palazzo Vecchio ve Duomo

Piazzale Michelangelo


Yorumlar