Pisa - Gezi Notları (İtalya)

İtalya'nın sembolü meşhur Pisa kulesini görmek için yine yollardayız. Gerçi kulenin 3. katı çıkılırken eğikliğin farkına varmışlar ama her nedense devam etmişler. Her geçen gün eğilmeye devam eden kule bu hızla ağırlık merkezinin çekim kuvvetinden 300 sene sonra kurtulacak ve yer ile yeksan olacak.

Arno Nehri ve sıra sıra evler
Tren istasyonundan başlayarak meşhur Corso caddesinden 25 dakika kadar yürüyorsunuz. Cadde üzerinde çeşitli meşhur dükkanları izleyerek, Piazza del Vittoria Emanuella ve Piazza del Garibaldi gibi ufak meydanlardan bir miktar soluklanarak yolunuza devam ederken uzaktan Pisa kulesi gözükmeye başlıyor.

Şehir içinden Pisa Kulesi görünüşü

Pisa Kulesi bulunduğu meydanda yalnız değil; yan yana bir katedral ve bir vaftizhane bulunuyor hemen arka tarafta ise mezarlık var. Buraya gelince fark ediyorsunuz ki; eğik olan sadece Pisa Kulesi değil, gözle görülür derecede diğer yapılarda da kayma var.

Vaftizhane

Pisa, Ceneviz ve Venedik gibi bir deniz cumhuriyeti. Zenginliğini ve ihtişamını göstermek için bu yapıları inşa etmeye karar veriyorlar.  1500'lü yılların başında ise Floransa'lılar tarafından yönetimleri altına alınıyorlar.

Katedral

Kule, yapılmakta olan şehir katedralinin bir çan kulesi olarak 1173 yılında tamamlanmış. 56 metre yüksekliğinde ve 294 basamağı var. 100 yılda 7 cm hızında eğilmeye devam ediyor.

Pisa Kulesi
Kuleye çıkış mümkün fakat çok önceden internet üzerinden online rezervasyon yaptırmak gerekiyor ve kişi başı 18€ ödemeniz gerekiyor. Meydanın etrafı surlarla çevrili ve büyük bir alan. Her yerde yatan, oturan, koşturan insanlar bilhassa turistler.

Ve tabii ki kuleyi itermiş gibi yapan insanların fotoğraf çektirme zahmetleri. Hayatta başarılı olmak için bu kadar gayret sarfetseler insanlık yeni buluşlar kazanacaktır zannımca. Anladığım kadarıyla insanlar buraya sadece bu garip fotoğrafı çektirmek için geliyorlar, yolda ise alacakları pozisyonu tasarlıyorlar. Etrafımız zıplayan, eliyle garip hareketler yapan, yatan insanlarla dolu.

İnsanlar o meşhur hareketi yapmak için çeşitli hallere giriyorlar
Pisa şehrinde bu meydan dışında gezilebilecek önemli hususiyetlere sahip başka bir yer göze çarpmıyor. Floransa'ya yakın olması göz önüne alınırsa görülmeye değer. En fazla 1 saatinizi meydan da geçirseniz Pisa'yı gördüm diyebilirsiniz.

Aslında asıl marifet fotoğrafı çekende!
Pisa'ya yakın bir kasaba olan Lucca'ya gitmeye bu seyahatimizde gücümüz yetmiyor. Floransa'ya geri dönmeye karar veriyoruz. Çünkü aynı gün içinde Siena, San Gimignano ve Pisa'yı gezdik. Lucca trenle 20-25 dakikalık bir mesafede. Floransa ise yine trenle 50 dakikalık bir uzaklıkta.

Vaftizhane, Katedral, Pisa Kulesi

Kulenin bulunduğu meydan surlarla çevrili ve çeşitli yönlerde kapılar mevcut

Yorumlar