Hannover - Gezi Notları (Almanya)

Gezmek insana farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Farklı kültürler, tarihi birikim ve farklı insanlar tanımak kendi kimliğinizi kendi kültürünüzü ve kendi tarihinizi daha iyi tanımanıza sebep oluyor.

Gezmekten zevk almak da ayrı bir mesele. Bir işi bahane ederek, fırsatları değerlendirerek çeşitli şehirleri gezmek ve onların kültürlerini tanımaya çalışmak en azından bena çok büyük bir haz veriyor.

Burada yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Çok olmasa da gezdiğim yerleri, çektiğim fotoğraflarla birlikte ve duyduğum ankedotlar eşliğinde paylaşmaya çalışacağım. Belki ilerleyen zamanlarda, gelen yorumlarla zenginleşir de, bu şehirlere gitmek isteyenlere küçük bir rehber olur.

Bunları yazmaya başladığım şu an itibariyle bazı şehirleri gezmiş bulunuyorum. Bunlarla  ilgili notlarımı gezi sırasına göre ve şehir bazında yazacağım.

İlk durağımız Almanya - Hannover.


Almanya'nın çeşitli eyaletlerinden birisi Aşağı Saksonya ve bunun başkenti Hannover. II. Dünya Savaşı'nda tamamen harab olmuş bir şehir. Belediye sarayındaki maketlere bakacak olursak şehir savaştan sonra aynı şekilde tekrar kurulmuş.

 Hannover - 1939

Hannover - 1945


Avrupa'da her neredeyse her şehirden bir nehir geçiyor. Daha doğrusu nehrin kenarına şehirler kurulmuş. Hannover'deki nehrin adı:  Leine

Müttefikler gerek fabrikaları gerek geçiş noktası olması sebebiyle taş üstünde taş bırakmamışlar. Öyle ki 150.000 haneden sadece %5'i ayakta kalmayı başarabilmiş.

Hannover'e gitme sebebimiz, bir çoğumuz gibi fuardı. CeBit Uluslararası Bilişim Fuarı'na katıldık. Öyle ki şehirde fuarcılık bir sektör haline gelmiş.

Kraliçe Victoria'yı tanımayan yoktur. İngiltere'nin çehresini değiştiren hükümdarlar genelde kadın olagelmiştir. Bunlardan birisi de Kraliçe Victoria. Diğerleri de Elizabeth I ve II'dir.

Kraliçe Victoria, Hannover Hanedanına mesubtur. Amcası IV. William öldükten sonra Birleşik Krallık Kraliçesi olmuştur. Fakat Hanover'deki Salic Kanunu kadınların tahta varis olmasını engelliyordu. İşte İngilitere'deki Hannover Hanedanı'nın son temsilcisi 1837'de tahta çıkan Victoria olacaktır. Hannover tacı Victoria'nın amcasına geçiyor ve kendisi Ernest Augustus olarak kral oluyordu.

Ernest Augustus
Hannover'de eski şehir (Altstadt) yok denecek kadar küçük. Belediye Sarayı (Rathaus) en görülesi yer. Kulesi'ne çıkan ve dikey yönde hareket etmeyip, kulenin eğimine göre yol alan asansörü gerçekten ilginç. Hannover'i buradan izleyebilirsiniz.

Altstadt

Buradaki ilginç manzaralardan birisi de arka tarafta görünen göl ve stadyum. Söylenenlere göre bu gölü Naziler Yahudilere kazdırmışlar. Stadyum ise savaş sonrası toplanan enkaz ile yapılmış.






Yorumlar

  1. Elinize sağlık, Hannover hakkında bu güzel yazınız beni gururlandırdı. Doğma büyüme oralıyım. En çok sevdiğim yerlerini ben de yazdım: https://blog.bavul.com/almanyanin-fuar-sehri-hannoveri-yakindan-taniyalim …Yorumlarınızı beklerim 😉

    YanıtlaSil

Yorum Gönder